Test, ki razkriva raka prostate

NOVICE

Test, ki razkriva raka prostate

K.B.
14.10.2010, 13:08
1

Britanski znanstveniki so razvili nov test, s katerim bodo moškim omogočili zgodnje in zanesljivo odkrivanje prvih predrakavih sprememb na prostati. Ker so bili dosedanji testi precej nezanesljivi, bo ta revolucionarni test rešil življenja mnogih.

Britanski znanstveniki so razvili nov presejalni test za odkrivanje prvih predrakavih sprememb na prostati.
Britanski znanstveniki so razvili nov presejalni test za odkrivanje prvih predrakavih sprememb na prostati. / FOTO: iStockphoto

Test PSA, ki smo ga poznali do sedaj, je precej nezanesljiv, zato je še kako pomembno, da znanstveniki iščejo nove načine bolj učinkovitega in zanesljivega odkrivanja rakavih celic na prostati. In kot pravijo, bi čez pet let že lahko dobili izjemno natančen in učinkovit test za tovrstne spremembe. ''To je revolucionarno odkritje, saj bomo kmalu dobili zanesljiv test, ki je ne samo natančen, ampak tudi izjemno preprost za uporabo,'' je povedal specialist za raka na prostati profesor David Neal z Cambridge raziskovalnega inštituta.

Do sedanji PSA-test namreč meri raven prostatnega antigena PSA v krvi, saj so za raka na prostati značilne povišane vrednosti tega antigena. Test je precej neprijeten, ker si morate vzeti vzorec krvi, največja težava pa je, da ni dovolj zanesljiv. Raziskave namreč kažejo, da kar trije od štirih moških, ki imajo povišane vrednosti prostatnih antigenov PSA, v resnici nimajo raka prostate, medtem ko eden od petih, ki ima normalne vrednosti PSA, ima raka prostate.

Ker so dosedanji testi precej nezanesljivi, novi izzum znanstvenikov daje upanje za boljše in hitrejše odkrivanje raka na prostati.
Ker so dosedanji testi precej nezanesljivi, novi izzum znanstvenikov daje upanje za boljše in hitrejše odkrivanje raka na prostati. / FOTO: iStockphoto

Tako se pokaže, da so številni moški, ki opravijo ta test in imajo povišano vrednost PSA, neupravičeno zaskrbljeni, medtem ko so nekateri spregledani, dokler rak že tako ne napreduje, da je zdravljenje izjemno zahtevno in naporno. Povišane vrednosti PSA so namreč lahko tudi posledica nekancerogenih stanj, kot so benigne hipertrofije prostate, vnetja prostate, mehanični pritiski na prostato, vzrok je lahko tudi ejakuacija 48 ur pred analizo. Vrednosti PSA do 4 ng/ml veljajo za normalne, od 4 ng/ml do 10 ng/ml so mejne, nad 10 ng/ml pa predstavljajo sum na raka prostate. V zadnjem primeru se priporoča ultrazvok prostate z biopsijo.
Novi test, ki ga razvijajo britanski znanstveniki, pa testira raven mikrosemino protein-beta protein (MSMB) v urinu. Nizke vrednosti tega proteina kažejo na predrakave spremembe na prostati. ''Raziskave so pokazale, da je ta test kar dvakrat bolj natančen kot PSA-test,'' je povedal vodja raziskave dr. Hayley Whitaker. Ne samo to, test si želijo razviti do te mere, da bi z njim lahko ne samo ugotavljali verjetnost raka na prostati, ampak ga celo diagnosticirali. ''Poleg tega bi zdravniki lahko z njim ugotavljali, za kakšne vrste raka gre, za hitro ali počasi napredujočega,'' je še dodal dr. Whitaker.

''Ker se dobro zavedamo omejitev PSA-krvnega testa, je izjemno pomembno, da odkrijemo tehniko, ki bo bolj natančno in zanesljivo ugotavljala predrakave spremembe. In to odkritje je zagotovo sveti gral raziskav raka prostate. Kljub temu napredku, ki so ga dosegli do sedaj, pa so nujne še nadaljnje raziskave, ki bodo bolj natančno pokazale, kako učinkovito raven MSMB-proteinov v urinu kaže na raka prostate in ali ga te vrednosti lahko celo diagnosticirajo,'' je povedala dr. Kate Holmes iz dobrodelne organizacije za raka prostati.