Vizita.si
Če že, potem pijte svetel alkoholol.

Novice

Žurerji pozor! 9 načinov za zdravljenje mačka!

Alenka Čož
05. 06. 2009 16.54
3

Po prekrokani noči verjetno niste v najboljši formi. Glavobol, vrtoglavica, slabost, driska, potenje, bolečine v mišicah, žeja in občutljivost na svetlobo. Vse to so znaki, da ste pretiravali z alkoholom in da je vaše telo polno strupov. Kako olajšati tegobe?

 

1. Pijte vodo: Alkohol je diuretik, kar pomeni, da zaradi velike količine zaužitih opojnih substanc pogosto obiskujemo stranišče. Ponujamo vam rešitev: po vsakem kozarcu piva ali vina spijte kozarec vode. Pomagalo vam bo, da ne boste toliko popili, prav tako ne boste dehidrirali, kar je osnova za hudega mačka. Več alkohola spijete, večkrat morate odtočiti. Večkrat greste na stranišče, večjo možnost imate, da dehidrirate. Bolj ste dehidrirani, bolj boste trpeli naslednji dan.

2. Jejte. Če že segate po kozarcu, sezite tudi po vilicah. Če boste imeli v želodcu kaj hrane, se bo alkohol težje absorbiral. 20 % alkohola se absorbira skozi želodec, 80 % pa skozi tanko črevo. Hrana omogoča, da alkohol ostaja v želodcu in gre počasneje v kri, zaradi česar je tudi raven alkohola v krvi manjša. 

Kozarec vina
Kozarec vina FOTO: POP TV

3. Sezite po svetlih alkoholnih pijačah, ne po temnih

Ste kdaj videli pijanega James Bonda? Ne! Zaradi treh besed: "Shaken, not stirred!" (Pretresno, ne premešano!)
Tajni agent vedno naroči čisto pijačo (vodka, gin, belo vino) in manjkrat obarvano (brandy, viski, rdeče vino, tekilo).
Alkohol vsebuje večinoma etinol, temnejše pijače pa še druge spojine, med njimi metanol. Ko pride metanol v telo, ustvari toskične snovi. Vodka in gin vsebujeta le etanol in vodo, rjave pa mnogo spojin, ko so lahko nevarne. Previdno izberite, kaj boste pili!

Bodite pozorni, kaj pijete!
Bodite pozorni, kaj pijete! FOTO: Reuters

4. Okrepite se z juho ali napitki, ki vsebujejo vitamine

Pri dehidraciji izgubimo veliko elektrolitov, ki jih moramo nadomestiti. To bomo najlažje naredili s kakšno dobro juho, če ne kuhate, pa s kakšnim energetskim napitkom.


5. Jejte sadje in pijte sadne napitke

Sadje in sadni napitki zmanjšujejo intenziteto mačka. Fruktoza omogoča vašemu telesu, da hitreje razgradi alkohol, ki se tako hitreje izloči iz telesa.

6. Grickajte krekerje ali kruh

Utrujenost, glavobol in slabost pogosto nastopijo zaradi nizkega sladkorja v krvi. Zato jejte kruh, toast ali krekerje.

7. Vzemite tableto proti bolečinam

Da ne boste preveč trpeli, vzemite analgetike, ki jih tudi sicer vzamete ob glavobolu. Ne mučite se s prehudim glavobolom, raje počivajte.

8. Klin se s klinom zbija: NE!

Lepo prosim, ne verjemite, da se klin s klinom zbija in da se boste po prekrokrani noči bolje počutili, če boste spet popili kaj alkohola. Več pitja podaljšuje občutek prekrokanosti in maček se bo dolgo zadrževal pri vas. Če boste nasedli tej “modrosti”, boste še kako obžalovali ...

9. Ker nisem vaša mama, vam ne bom kar rekla: "Ne pijte toliko alkohola." Torej po pameti, saj ni treba iti do konca. Pijte zmerno, da ne boste pijani, ampak le dobre volje in da naslednjo jutro ne boste imeli zgoraj naštetih simptomov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587