Vizita.si
image (28)

Novice

Kaj je Tini povzročilo takšno oteklino?

K.P.
12. 07. 2012 08.03
3

Da se dopust lahko spreobrne v pravo moro, se dobro zaveda 25-letna Angležinja Tina Horton, saj ji je na počitnicah v Tanzaniji pajkov ugriz skoraj vzel življenje.

Ko si je Tina Horton iz angleške pokrajine Cumbria leta 2010 rezervirala let do Tanzanije, si je predstavljala, da bo to najboljši dopust njenega življenja. Zanj je varčevala celo leto in komaj je čakala, da letalo pristane ter da po dolgem času spet zagleda svojo prijateljico Sophie, ki se je poročila s Tanzanijcem. "Življenje v Afriki je bilo zelo drugačno od življenja, ki sem ga vajena doma. Ni bilo nobenega udobja, le lepe pokrajine in prijazni domačini. Sploh se mi ni sanjalo, da se bom nekaj tednov po prihodu morala boriti za življenje,“ se spominja 25-letna Tina. "Neke noči sem se zbudila z ostro bolečino v vratu. Prižgala sem luč, se pogledala v ogledalo in videla majhno piko na vratu. Pomislila sem, da me je ugriznila kaka majhna žival, a po nekaj minutah je moj vrat utripal od bolečine. Nisem želela zbuditi Sophie, zato sem vzela protibolečinsko sredstvo in zaspala nazaj. Zjutraj je bila na predelu ugriza gnojna oteklina in Sophie je takoj uvidela, da gre za ugriz pajka.“ Po petih dneh Tina ni mogla obrniti glave, njena čeljust je bila močno otečena in ugriz je bil vidno okužen. Na vprašanje, kakšno zdravljenje je prejela v Tanzaniji, odgovarja: "Obiskala sem lokalno bolnišnico, kjer mi je zdravnik predpisal antibiotike, a se mi je zaradi njih na mestu ugriza naredila trda, gnojna tvorba. Ko sem jo odstranila, je bila v mojem vratu velika luknja. Rekli so mi, naj pustim, da se zaceli. A se ni.“ Obupana Tina se je odločila odpotovati domov na zdravljenje, a je sprva tudi tam dobila zgolj antibiotike. Že med potovanjem je začutila težave na levi nogi, na kateri so se pojavile črne pike. Doma sta bila njena noga in vrat otečena, povišala se ji je telesna temperatura. Šele ko so se na njenih rokah ter pazduhah začeli pojavljati veliki turi in je njena ustnica močno otekla, so jo sprejeli na oddelek intenzivne nege, kjer so testi pokazali, da je z ugrizom v njeno telo prešel parazit. "Turi in črne pike so bili mesta, kjer je parazit skušal priti ven. Če bi prišel do mojega grla, bi umrla. Bila sem zgrožena,“ pravi Tina, ki je po štirih dneh prejemanja infuzije okrevala toliko, da je lahko odšla domov. Še tri tedne zatem je jemala antibiotike, šibko pa se je počutila še nadaljnjih osem mesecev. Pravi, da od teh počitnic dalje dopustuje le še v Evropi.

Če se morda odpravljate na dopust v tropske ali malce bolj oddaljene kraje, se obvezno pozanimajte o vseh nevarnostih, ki tam prežijo na vaše zdravje. Nujno opravite vsa potrebna cepljenja in poskrbite za sredstva, ki bodo tako podnevi kot tudi ponoči odganjala nevarne insekte.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587