Vizita.si
image (28)

Novice

Kdaj lahko tampon povzroči tako hudo gorje?

L.E.
21. 12. 2015 15.27
2

27-letna mamica je bila dva tedna v komi. Ko se je zbudila, pa ni mogla hoditi, govoriti, se sama umiti in obleči. Najhuje je, da se ni spomnila niti svojega sina. Tako hudo je lahko, ko udari sindrom toksičnega šoka, ki se lahko konča tudi s smrtjo. Sicer je zelo redek. Da bi se mu izognili, pa tampona ne smete uporabljati dlje, kot je zapisano v navodilih.

 

"Upam, da si bom letos zapomnila, kako je moj sin spoznal božička, kako je krasil smrekco, kako bo na božično jutro odvijal darila," pripoveduje 27-letna Valižanka Deborah Usher, ki je prestala sindrom toksičnega šoka. Poudarjamo, da je to izredno redek pojav, ki se lahko zgodi pri uporabi tamponov. Da do tega sindroma ne bi prišlo, pa res tampone uporabljajte tako, kot piše v navodilih. In če slučajno prepoznate simptome sindroma toksičnega šoka, pojdite pri priči k zdravniku. Deborah je šla šele, ko ni mogla več normalno hoditi in govoriti. 

Zgodilo se je pred štirimi leti, a še vedno okreva

Simptomi sindroma toksičnega šoka: povišana telesna temperatura, slabost in bruhanje, driska, vrtoglavica in omedlevica, bolečine v mišicah, nižji krvni pritisk, rdeči izpuščaji.

Ker je bil sindrom pri mladi mamici tako napredovan, so zdravniki povzročili komo. Po tednu dni, ko so jo dvakrat neuspešno poskušali zbuditi, so družino opozorili, naj se pripravi na najhujše. Deborah je preživela, a ko se ji je povrnila zavest, je bila spet kot otrok: ni mogla govoriti, hoditi, se sama umiti in obleči, najhuje: ni prepoznala družine, ni prepoznala svojega sina. Spomin se ji počasi vrača, v štirih letih se je spet naučila hoditi in govoriti in skrbeti zase, edino s spominom ima še vedno hude težave.

"Odkar sem se zbudila iz kome pred štirimi leti, se le s težavo spomnim katerega koli božiča od takrat," pripoveduje. "Cela ta izkušnja mi je zlomila srce. Ne morem se niti spomniti, kakšna darila sem prinesla sinu. Imam fotografije, toda ne spomnim se dogodka, ki ga vidim na njih. Sindrom toksičnega šoka je povsem spremenil moje življenje. Zdi se mi, da imam vsak dan mačka. Tisto, ko se ne spomniš, kaj se je dogajalo, in imaš čuden občutek v glavi. Potem ko sem se zbudila, je bil najprej vsak dan kot nočna mora, ki se ne bo nikoli končala. Ko sem se zjutraj zbudila, najprej nisem vedela, kje sem. Težko sem si zapomnila obraze ljudi in si jih še vedno težko zapomnim. Ko stopim v določen prostor, občutim deja vu, da sem tu že bila, a se ne spomnim kdaj in kaj se je takrat dogajalo." Vse to se izboljšuje, najpomembneje je, da se sedaj spomni svoje družine in prav zaradi sina se najmočneje trudi, da bi okrevala.

"Moja družina mi je morala pomagati pri vsem," pravi. "Ne morem se jim dovolj zahvaliti za vse. Toda bila sem že od vsega začetka odločena, da moram okrevati za svojega sina. On potrebuje svojo mamico. Septembra smo praznovali njegov osmi rojstni dan in tri mesece kasneje se ga še vedno spomnim, to je zame velik uspeh."

Valižanka je sicer uporabljala tampone z močnejšo vpojnostjo in ravno pri teh se sindrom po navadi pojavi. Gre za bakterijsko infekcijo, ki se pojavi redko, ko bakterije zaidejo v kri. Sindrom je pravzaprav bakterijska zastrupitev. Deborah je nenadoma postalo zelo slabo, dobila je simptome sindroma, a je šla k zdravniku šele čez nekaj dni. Če bi šla takoj, bi infekcijo lahko pozdravili z antibiotiki in reakcija ne bi bila tako huda in daljnosežna.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587