Vizita.si
image (28)

Novice

To je bila napaka, ki jo bo za vedno obžalovala

S.P.
03. 04. 2013 14.44
20

49-letna Shadoe Grey je zaradi hudih zdravstvenih težav, ki ji jih je povzročila odvečna telesna teža, po dolgem razmisleku vendarle privolila v obvod želodca. Vendar pa takrat ni pričakovala, da bo s tem sprejela odločitev, ki jo bo za vedno obžalovala.

Svet je obkrožila zgodba 49-letne Američanke, ki je s pomočjo priporočene operacije po dolgih 20 letih dosegla veliko spremembo, ki ji jo mnogi še kako zavidajo. Vendar pa danes sama nad njo še zdaleč ni tako navdušena, kot bi pričakovali. “Odkar sem prestala obvod želodca, sem izgubila kar 110 kilogramov, kar me je zelo onesrečilo,“ razlaga Shadoe Grey. “Zavedala sem se, da je telesna teža 160 kilogramov, ki sem jih imela, močno pretirana, vendar sem se v svoji koži počutila dobro in samozavestno. Žal tega zdaj, ko tehtam le nekaj več kot 50 kilogramov, ne morem več trditi.“

Vse se je začelo že v najstniških letih, ko je zaradi nezdrave (predvsem hitre) hrane njena teža začela hitro naraščati. Za zajtrk je vedno jedla sladkarije, kosilo je bila običajno pica, večerja pa pogosto velik kos torte le nekaj minut pred spanjem. Tako se je nadaljevalo, dokler: “Zaradi odvečnih kilogramov so začela trpeti kolena, zbolela sem za astmo, v spodnjem delu hrbtenice pa je zaradi preobremenitve prišlo celo do zloma. Nisem več mogla prekrižati nog ali se brez napora dvigniti iz postelje, zdravniki pa so me celo opozorili na to, da kmalu več ne bom mogla hoditi,“ se spominja.

Zato je privolila v obvod želodca, pri katerem kirurg v zgornji del želodca naredi majhen žepek, ki se hitro napolni s hrano. Ker se prav v tem delu organa nahajajo živčni receptorji, ki dajejo občutek sitosti, možgani veliko prej dobijo informacijo, da smo se najedli, kot običajno. Zdravnik ta žepek poveže z nižjim delom črevesja, zaradi česar telo vsrka manj hranljivih sestavin in s tem tudi manj kalorij. Hrana se prebavi počasneje, posledično je veliko manj pojemo, zmanjša pa se tudi splošna želja po hrani, ki bi se ji morali v vsakem primeru odpovedati (koncentriran sladkor, maščobe …).

Rezultati so bili več kot uspešni, saj je Shadoe večino odvečnih kilogramov izgubila že v prvem letu po operaciji, izginile pa so tudi vse dotedanje zdravstvene težave, a je velik dosežek že kmalu spremljal grenak priokus. “Postala sem izobčenka, izgubila sem samozavest, z njo pa tudi vse prijatelje. Najprej so se norčevali iz mene, ker sem bila nekoliko močnejša, zdaj pa mi moje telo tako zavidajo, da so se od mene odtujili,“ razočarano priznava. “Sicer pa moram priznati, da sem se nekoliko spremenila tudi sama. Več kilogramov sem izgubila, bolj sem bila nesrečna, saj sem vsakič svoj dosežek želela vsaj še podvojiti. Edino, s čimer se lahko tolažim, je moje zdravje, ki je znova pod nadzorom. Čeprav nesrečna, sem vsaj živa.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602