Vizita.si
image (28)

Novice

Njeno telo je bilo ena sama oteklina ...

K.P.
02. 10. 2012 08.05
0

25-letna Simone Richardson se je odločila javno spregovoriti o svoji grozljivi izkušnji, ki je bila za njeno novorojenčico Coco usodna. Upa, da bo s tem lahko pravočasno pomagala drugim materam.

V 20. tednu nosečnosti je Simone Richardson občutila zdravstvene težave, ki jih je babica opisala kot "težko nosečnost", a Simone je vedela, da so težave preveč neobičajne, da bi bile le simptomi nosečnosti.

"Stalno sem bruhala in moja koža je postala povsem rdeča. Sredi noči sem odpirala okna, ker mi je bilo prevroče in nisem mogla dihati. Občasno se mi je močno zvrtelo in v trebuhu sem čutila močno bolečino. Ljudje so mi govorili, da sem obilna in da nisem videti zdravo. V enem tednu so mi noge močno otekle," se spominja. Napotili so jo v bolnišnico Liverpool Women's Hospital, tam so ugotovili, da je otroček v maternici nepremičen. "Dali so mi dve transfuziji in me po petih dneh hospitalizacije poslali domov. Dva dni pozneje mi je odtekla voda in sprožil se je porod," razloži Simone.

Coco je bila rojena v 28. tednu nosečnosti in takoj so jo odnesli v oddelek intenzivne nege za otroke. "Videla sem, da je Oli prestrašen. Spominjam se, da sem ležala v polzavednem stanju in da je kričal, naj ostanem budna. Izgubil bi naju lahko obe. Coco takoj po porodu nisem niti videla, ker so mi morali zašiti trebuh. Takoj so jo odpeljali na drugi oddelek, po nekem času pa mi povedali, da gre za parvovirus. Ko sem končno videla Coco, se mi je zdela kot mali Buda. Ni imela vratu in bila je tako otečena. Počivala je v inkubatorju," se spominja užaloščena Britanka.

En dan po porodu sta se Simone in njen partner Oliver odločila, da bosta deklico krstila, že naslednji dan pa so jima na njuno veliko žalost zdravniki svetovali, naj dovolita izklop aparatur, ki so malčico ohranjale pri življenju.

"Bila sva povsem zlomljena. Želela sva le, da bi bila zdrava in srečna, videti pa je bilo, kot da močno trpi. To je grozen prizor za vsako mamo. Zdravniki so nama povedali, da ima Coco le en odstotek možnosti za preživetje. Na koncu sem zanjo čutila olajšanje, a je bilo izjemno težko gledati, kako zapušča življenje. Kadar podoživim ta dan, sem zelo vznemirjena, vendar čutim, da moram svojo energijo osredotočiti v to, da na virus opozorim druge starše."

Kaj je "peta bolezen" in kaj jo povzroča?

Simone je zbolela za virusnim obolenjem, ki ga povzroča parvovirus B19. Bolezen je bolje poznana tudi pod imenom "peta bolezen", zaradi njenih simptomov, med katerimi so tudi rdeči izpuščaji na ličkih, jo v angleškem jeziku imenujejo "slapped cheek syndrome" oziroma "sindrom udarjenih ličk".

Praviloma prizadene otroke, zelo nevarna pa je bolezen za nosečnice, saj virus prehaja na plod in ga ogroža. Ob obolenju se močno poveča nevarnost splava, v enem od treh primerov pa bolezen preide na otroka. Če se obolenje razvije pri nosečnicah, so potrebni redni pregledi z ultrazvokom. Če so vidni znaki anemije, je potrebna transfuzija.

"Ker parvovirusa nisem imela v otroštvu, moje telo ni imelo protiteles, ki bi ga odgnala stran in zaščitila mojo hčerko, ki je zaradi obolenja postala anemična. Njene ledvice so prenehale delovati in njeno srce je prav tako oteklo. Še vedno ne vem, kje sem dobila parvovirus, vendar želim pomagati drugim ženskam, da pravočasno prepoznajo obolenje in da ne bo še več takšnih primerov, kot je bila moja Coco," je še povedala Simone.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587