Vizita.si
Najbolj učinkovito je naglo povsem prenehati.

Novice

To je najboljši način, da prenehate kaditi

L.E.
17. 03. 2016 14.34
0

Na oxfordski univerzi so se lotili raziskovanja, kako čim bolj učinkovito premagati odvisnost od cigaret. Ugotovili so, da ni dobro, če poskušate nehati kaditi postopno. Kaj bi torej morali storiti?

Najbolj učinkovito je naglo povsem prenehati.
Najbolj učinkovito je naglo povsem prenehati.FOTO: Thinkstock

Britanska študija je pokazala, da imajo ljudje, ki prenehajo kaditi naenkrat več možnosti, da se jim uspe izkopati iz odvisnosti. "Veliko kadilcev misli, da jim bo lažje, če bodo počasi zmanjševali število pokajenih cigaret. Mislijo, da je najboljša pot do tega, da prenehajo kaditi, da se od tega počasi odvajajo," pripoveduje avtorica študije Nicola Lindson-Hawley. "Ampak mi smo ugotovili, da je bolje ljudem svetovati, da se odločijo in naglo prenehajo." Popolnoma prenehajo. "Naša študija je pokazala, da več ljudem uspe trajno prenehati kaditi, če se odločijo in naglo prenehajo."

Raziskovalci so 700 kadilcev razdelili v dve skupini. Ena je mogla prenehati iznenada, v drugi so kadilci počasi zmanjševali število pokajenih cigaret. Obe skupini sta si pomagali z nikotinskimi žvečilkami in obliži, ki jih Lindson-Hawleyeva prav tako svetuje. V skupini, ki je prenehala naglo, jih je kar 49 odstotkov prenehalo kaditi za dlje časa, 22 pa trajno. Številke niso visoke in so dokaz, da je bolje nikoli sploh začeti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587