Vizita.si
Uživanje zelene zelenjave, kot je zelje, spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju, ki s tem izpodrivajo slabe.

Novice

To je zelenjava za več energije in boljšo prebavo

L. E.
28. 04. 2017 08.52
0

Vsa zelenjava je zdrava. Zelena pa še posebej koristi vašemu črevesju. Če to dobro deluje, imamo več energije, se bolje počutimo, nimamo težav s prebavo. Takšno je odkritje angleških in avstralskih znanstvenikov.

Brokoli. Ima res blagodejen učinek na naše zdravje.
Brokoli. Ima res blagodejen učinek na naše zdravje.FOTO: Thinkstock

Uživanje zelene zelenjave, kot je zelje, spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju, ki s tem izpodrivajo slabe.
Uživanje zelene zelenjave, kot je zelje, spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju, ki s tem izpodrivajo slabe. FOTO: Thinkstock

Brokoli, špinača, zelje, ohrovt, solata … Znanstveniki so odkrili še en razlog, zakaj morajo biti del naše prehrane. Našli so molekulo, ki spodbuja rast dobrih bakterij v našem črevesju. Ko je teh dovolj, se ne razraščajo slabe. To so tiste, ki škodijo. Zaradi katerih imamo težave s prebavo, se slabše počutimo, imamo manj energije, nas boli trebuh.

"To odkritje lahko uporabimo, da bi našli način, kako pomagati ljudem, pri katerih so prevlado prevzele slabe bakterije," razlaga dr. Ethan Goddard-Borger z avstralskega inštituta Walter and Eliza Hall. Študijo so opravili skupaj z univerzo v Yorku. "Sem spadajo, recimo, dobre oblike E.Coli bakterije," nadaljuje. "To ime nam prikliče slabe konotacije. A samo nekatere oblike E.Coli bakterije povzročajo zastrupitev s hrano. Vsakič ko uživamo zeleno zelenjavo, užijemo veliko molekule, ki je vir energije za dobre bakterije v črevesju. Se pravi hrani samo dobre E.Coli bakterije. Te pa so ene ključnih dobrih bakterij v črevesju, ki izrivajo vse slabe, če jih dovolj dobro nahranimo." Nasprotno – če uživamo veliko preprostih ogljikovih hidratov in navadnega sladkorja, potem hranimo slabe bakterije.

Na pragu odkritja novih antibiotikov?

Gre tudi za odkritje, ki se bo morda nekoč uporabilo za iznajdbo novih antibiotikov. Vse več bakterij se je namreč prilagodilo na sedanje in te nanje ne vplivajo več. Novi antibiotiki pa bi bili še boljši, ker bi spodbujali razraščanje dobrih bakterij. Ne bi le uničili čisto vseh bakterij v črevesju, kar se zgodi sedaj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631