Vizita.si
image (28)

Novice

'Ne dovolim več, da bi bolezen definirala, ali se počutim lepo ali ne'

L. E.
22. 07. 2016 09.02
3

31-letna Brianne ima vitiligo, kar je več kot 10 let tako uspešno skrivala z ličili, da je lahko delala tudi kot manekenka. Po 10 letih pa je zbrala pogum in pred svet stopila takšna, kakršna je. "Morala sem se naučiti, da imam svojo kožo rada," pravi. In zdaj ne bo več dovolila, da jo ta bolezen definira.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Danes 31-letna Breanne Rice je prve znake vitiliga opazila pred 12 leti. Najprej je njena koža pod enim očesom postala svetlejša. Takrat temu ni posvečala veliko pozornosti. Delala je že kot model in pomislila, da ima težave s kožo zaradi stresa. Nato pa se je začel madež širiti na lice. Zdravniki so postavili diagnozo, ki jo je pahnila v žalost.

Vitiligo je motnja pigmentacije kože. Pojavi se v obliki belih lis, ki so zelo ostro zamejene z drugim delom kože, zaradi česar so zelo jasno vidne. Nastanejo zaradi izgube pigmenta v koži. Najpogosteje na obrazu, prstih, kolenih, splovilu. Čeprav se lahko pojavijo kjer koli. Ne vedo, zakaj se to zgodi, predvidevajo pa, da je genetsko. Nastanek sproži avtoimuno obolenje, ki uniči pigment.

To je Breanne povsem uničilo samozavest. V svoji koži se je počutila slabo in razen pred starši je veliko energije vlagala v to, da nihče ne bi vedel, da ima vitiligo. Tudi njeni najbližji prijatelji niso vedeli, kako je res videti njena koža. Naličena bi šla v telovadnico pa tudi ko je delala kot manekenka, bi prišla že naličena na snemanja, kjer bi bili na setu vizažisti. Nato pa se je le odločila, da se bo svetu pokazala, kakršna je.

"Želela sem si, da bi bil moj videz normalen in zato sem skrivala kožo, kadar koli bi zapustila dom. 45 minut bi mi vzelo vsako jutro, da bi si nanesla samo puder. Bilo me je strah ljudem povedati, kako sem videti. In ko sem delala kot model, je bilo moje delo, da sem privlačna in samozavestna. Bil je pritisk po popolnosti. Zdaj pa nočem biti več osramočena. Naučila sem se, da moram biti zadovoljna s seboj, kakršna sem. Vem, da nisem popolna. Vsi imamo strahove. Z drugimi se primerjamo. Ampak jaz sem se morala naučiti imeti svojo kožo rada. Nisem mogla zaradi tega živeti naprej, kot da si ne zaslužim ljubezni."

Ko se ji je pojavil vitiligo, je iskala načine zdravljenja in se začela bolj ukvarjati s prehrano. Danes dela kot nutricistka, ki svetuje, kako se prehranjevati ob določenih boleznih. Tudi sama je povsem spremenila prehrano. "Sedaj jem veliko zelenjave in vse je ekološko. Mislim, da je tudi stres zelo povezan s poslabšanjem vitiliga, zato se ukvarjam z jogo in meditacijo. Na sploh pa ne dovolim več, da bi ta bolezen definirala, ali se ali se ne počutim lepo. Sicer še vedno z ličili prekriva vitiligo, a pokaže se tudi brez ličil, sploh najbližjim." Zadnja leta se kljub nečemu, kar bi kdo imel za nepravilnost, vse bolje počuti v svoji koži, kar je tudi edino prav.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587