Vizita.si
image (28)

Novice

Česa vse ni prestala ...

Ni.J.
05. 05. 2012 07.58
27

Medtem ko se je borila z izjemno nevarno boleznijo, zaradi katere ima izmaličen obraz in ne more imeti otrok, je Chantelle sprejela izjemno odločitev. Moža, ki si je želel otrok, je prosila, naj jo zapusti – in on je njeno željo upošteval.

Chantelle Richardson je večino najstniških let preživela v bolnišnici, saj se je borila z nevarno boleznijo, zaradi katere je izmaličen tudi njen obraz. Čeprav je mislila, da je bolezen odpravljena in njene težave končane, pa je leta 2010 izvedela, da se je vrnila v še hujši obliki kot prej in da ne bo nikoli mogla imeti otrok. Naenkrat se je bila prisiljena spopasti z najhujšo izkušnjo v življenju.

Danes 24-letni Chantelle so pri 14 letih diagnosticirali arteriovensko malformacijo (AVM), izjemno nevarno bolezen, ki je posledica okvare v povezavah med venami in arterijami. Bolezen se je sprva kazala z majhno tvorbo iz krvnih žil na obrazu, z leti pa je tvorba rasla in povzročila deformacijo obraza. "Imela sem ogromen rdeč nos in vsi so se norčevali iz mene. Za menoj so otroci v šoli kričali 'jelenček Rudolf' in to me je močno prizadelo. Moja samozavest je bila uničena," se spominja. "Čeprav je bila tvorba grda na pogled, so se zdravniki odločili, da mi je ne bodo odstranili, saj niso mislili, da je tako nevarna." Kljub skrhani samozavesti je tako nadaljevala z življenjem, leta 2007 pa je spoznala gasilca Bretta. "Spoznala sva se v lokalnem baru. Pokazal mi je, da imam packo na majici, ko sem se sklonila, pa me je frcnil po nosu. Mislila sem, da je še eden tistih, ki se norčujejo iz mene, a je bil šokiran, ko sem mu povedala svojo zgodbo. Rekel je, da mojega velikega nosu sploh ni opazil. Sploh nisem mogla verjeti, da nekdo vidi preko mojega nosu."

Leto kasneje, ko je bila Chantelle stara 19 let, sta se z Brettom poročila. Njena bolezen je bila v remisiji in mladoporočenca sta srečno uživala v zakonu. Nekaj mesecev kasneje pa je bolezen ponovno izbruhnila. Zdravniki so ji povedali, da je njeno stanje izjemno resno in da bodo morali opraviti obsežen poseg, operacija pa bi lahko močno izmaličila njen obraz. "Brez posega bi lahko umrla, operacija pa je pomenila veliko tveganje, da bi ostala le s polovico obraza. Kljub temu nisem imela kaj veliko razmišljati – odločila sem se za operacijo," pojasnjuje Chantelle. "Komaj sem se poročila in nisem hotela, da bi Brett tako hitro ovdovel."

Operacija je uspela in k sreči so zdravniki našli možnost, kako odstraniti splet krvnih žil in ji rešiti obraz, vendar pa je imelo tovrstno zdravljenje svojo ceno. Chantelle je bila šest mesecev še bolj izmaličena, saj so ji pod kožo na čelu vstavili balonček, ki je raztegoval kožo, ki so ji jo nato presadili na mesto, kjer so ji odstranili tvorbo, vsak udarec v tem času v nos pa bi bil zanjo usoden. Mimoidoči so se norčevali iz nje, nekateri so ji govorili celo, naj se raje zapre v stanovanje, ker je preveč grda za med ljudi. To jo je močno bolelo in Brett ji je ves čas nudil trdno oporo. "Bil je razumevajoč in krepil je mojo samozavest. Vedno je znal poiskati prave besede in mi prisluhniti, ko sem potrebovala pogovor," pravi.

Junija 2010 pa je Chantelle izvedela, da zaradi resnosti bolezni ne bo smela nikoli zanositi. "To me je dotolklo. Brett se o tem sploh ni hotel pogovarjati. O posvojitvi ni hotel slišati ničesar, saj je hotel imeti svojega biološkega otroka. Zatem je dejal celo, da mu je v redu tudi, če ne bova nikoli imela otrok in naj se osredotočim na svoje zdravje," pojasnjuje 24-letnica. In tako je bilo.

Le nekaj tednov kasneje pa je Chantelle sedela v lokalu s prijateljicami, ko je do nje pristopila neznanka, jo napadla in udarila po nosu. "Iz nosu se mi je ulila kri. Nemudoma so me odpeljali na urgenco. Skoraj sem umrla in v bolnišnici sem morala biti več tednov. Saj sem bila navajena na zbadanje in poglede, napad pa je bil zame nekaj novega, šokantnega."

Po napadu je Chantelle, doma iz mesteca v bližini Manchestra, zapadla v depresijo. Nikakor si ni več upala iz stanovanja. "Nekako sem se predala. Bila sem jezna, prestrašena in živela sem v prepričanju, da me bodo vsi napadli." Stres pa je vplival tudi na njeno zvezo. Z Brettom sta se začasno razšla, štiri mesece kasneje, ko so njeno napadalko aretirali in za 11 mesecev zaprli v zapor, pa sta ponovno zaživela skupaj. Kljub temu je Chantelle ves čas razjedal občutek krivde, ker Brettu ni mogla roditi otroka. "Videla sem, da je nesrečen in vedela sem, da bo nekoč nastopil trenutek, ko ne bo več zdržal v zvezi brez otrok in bo odšel. Močno sem ga ljubila in privoščila sem mu boljše življenje, čeprav brez mene. Zato sem ga prosila, naj me zapusti." Brettu se je to sprva zdelo smešno in o tem ni hotel niti razmišljati, sčasoma pa je tudi sam ugotovil, da bo to najbolje za oba.

Štiri mesece za tem, ko sta se razšla, je Chantelle izvedela, da je Brett že v novem razmerju in da pričakuje svojega prvega otroka. "Poklical me je in mi povedal novico. Bila sem presenečena, po drugi strani pa sem dobila potrditev, da sem resnično ravnala pravilno." Danes ima tudi Chantelle novega partnerja – prav tako gasilca. S 36-letnim Darrenom Longom se videvata že pet mesecev in v prihodnosti načrtujeta posvojitev.

Z danes 29-letnim Brettom sta še vedno dobra prijatelja in oba sta veliko srečnejša kot prej. "Od nekdaj sem si želel svojih otrok," pravi Brett. "Sam sem edinec in želel sem si ustvariti veliko družino. Ko sem izvedel, da Chantelle ne more zanositi, sem to sprejel, ker sem vedel, da je njeno življenje pomembnejše od naraščaja. Ko je predlagala, da se razideva, sem bil zato potrt. Kmalu pa sem ugotovil, da je bila odločitev pravilna in da sva danes oba bolj srečna."

Arteriovenska malformacija je splet krvnih žil, arterij in ven, ki ovira prekrvavitev in običajno nastane že v maternici ali kmalu po rojstvu. Približno 88 odstotkov prizadetih ne izkuša nobenih simptomov, v redkih primerih pa lahko minimalna krvavitev povzroči epileptične napade ali bolečino. Simptomi, med katerimi so najpogostejši glavoboli, obsegajo pa tudi mišično oslabelost, paralizo v delu telesa, izgubo koordinacije, omotico, delno izgubo vidnega polja, težave pri razumevanju ali govoru, otrplost, mravljinčenje ali spontano bolečino, nato lahko izbruhnejo kadar koli. Simptomi so posledica počasnega kopičenja nevroloških poškodb in izbruhnejo odvisno od tega, kje se žilna malformacija nahaja, pojavijo pa se običajno nekje med 20. in 40. letom. Pri ženskah simptomi velikokrat izbruhnejo med nosečnostjo, predvsem zaradi kardiovaskularnih sprememb. Življenje prizadetih najbolj ogrožajo krvavitve, če žilice v tvorbi popokajo, še posebej, če se malformacija nahaja v možganih.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587