Vizita.si
Po posegu odlično okreva. Po tednu dni že čuti obraz, lahko se brije, si ščetka zobe in spet vonja.

Novice

VIDEO: To pa je kirurška mojstrovina!

Ni.J.
28. 03. 2012 10.53
13

37-letni Američan, ki je leta 1997 utrpel hudo strelsko poškodbo, je končno dobil nov obraz, zobe, jezik in čeljust. Gre za najobsežnejšo presaditev obraza doslej, operacija pa je trajala kar 36 ur.

Richard si je po nesreči odstrelil obraz. Od leta 1997 se je tako skrival pred ljudmi za masko, sedaj pa bo lahko z novim obrazom na novo zaživel.
Richard si je po nesreči odstrelil obraz. Od leta 1997 se je tako skrival pred ljudmi za masko, sedaj pa bo lahko z novim obrazom na novo zaživel.FOTO: Reuters
37-letni Richard Lee Norris se je zadnjih 15 let dobesedno skrival pred svetom. Dom je zapustil le v nočnih urah, ko ga v mraku nihče ni mogel nihče videti, pa še takrat je na sebi nosil masko. Po presaditvi pa bo spet lahko zaživel normalno življenje. “Vse skupaj je skorajda nadrealistično. Težko je ne zreti v njegov obraz,“ pravi dr. Eduardo Rodriguez, vodja kirurške ekipe, ki je opravljala presaditev. “Prej so ljudje buljili v njegov obraz, ker je nosil masko in so si želeli ogledati deformacijo obraza. Sedaj pa imajo nov razlog, da strmijo vanj, saj je rezultat posega neverjeten.“ Kot so povedali zdravniki, je rezultat Richardove presaditve obraza najbolj estetski doslej in z njim so izjemno zadovoljni, poleg tega pa dodajajo, da je bila Richardova operacija najobsežnejša med vsemi presaditvami in tudi najbolj zapletena.

Ko je Richard tri dni po posegu prvič odprl oči, ga je obkrožala njegova družina. Takoj se je želel pogledati v ogledalo. “Takoj za tem je odložil ogledalo, se mi zahvalil in me objel,“ se nedavnega srečnega dogodka spominja kirurg.

Šest dni po operaciji Richard že lahko premika jezik, odpira in zapira oči, okreva pa veliko hitreje, kot so pričakovali zdravniki. “V resnici se že normalno gleda v ogledalo, brije in si ščetka zobe, česar sploh nismo pričakovali tako hitro,“ še pravi dr. Rodriguez.

Ko se je leta 1997 Richard po nesreči ustrelil v obraz, je ostal brez nosu, ustnic in brez gibanja v predelu ust. Zaradi grozljivih poškodb so mu morali zdravniki odstraniti del zgornje čeljusti in nekaj drugih obraznih kosti. Zatem je sicer prestal kopico rekonstrukcijskih operacij, a nobena ni bila zares uspešna. Prejšnji teden pa je od anonimnega darovalca prejel obraz, ista oseba pa je rešila še življenja petih drugih pacientov. “V nesreči je Richard izgubil vse. Vsi njegovi prijatelji so se poročili, dobili otroke in nadaljevali življenje normalno, on pa se je skrival,“ pravi dr. Rodriguez. “Sedaj bo vse to lahko nadoknadil.“

Po posegu odlično okreva. Po tednu dni že čuti obraz, lahko se brije, si ščetka zobe in spet vonja.
Po posegu odlično okreva. Po tednu dni že čuti obraz, lahko se brije, si ščetka zobe in spet vonja. FOTO: Reuters

Da bo Richard pridobil kar največ funkcionalnosti obraza, obrazno mimiko in gibanje, so mu zdravniki presadili nov jezik, s pomočjo katerega bo lahko normalno govoril, jedel in žvečil, poleg tega pa tudi normalno uravnaval zobe, v novem obrazu pa so povezali vse živčevje z njegovim lastnim, da se bo spet lahko smejal. Rekonstruirali so mu tudi obrazne kosti in čeljust. Nad izjemnim rezultatom je navdušen dr. E. Albert Reece z marylandske medicinske fakultete. “Takega posega še ni bilo. Gre za zgodovinski poseg, ki bo pacientu spremenil življenje, prav tako pa močno vplival na prihodnost razvoja medicinske znanosti,“ pravi.

Richard je prvi pacient, ki so mu presadili obraz in je ohranil vid. Poseg je deset let načrtovalo 100 zdravnikov, znanstvenikov in drugih univerzitetnih strokovnjakov, od plastičnih kirurgov do kraniofacialnih specialistov. Vsa ta leta so opravljali preiskave in iskali nove kirurške metode, sedaj pa upajo, da bo primer služil kot odličen vzorec za pomoč vojnim veteranom, ki so se poškodovali ob eksplozijah improviziranih eksplozivnih sredstev.

Rodriguez je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili rezultat operacije, pohvalil delo vseh kirurških ekip s celega sveta, ki so doslej opravile že 22 presaditev obraza. Kot pravi, brez njih njihova mojstrovina ne bi uspela. Prvo presaditev obraza so opravili leta 2005 v Franciji, in sicer na ženski, ki ji je obraz izmaličil pes. V ZDA so prvo tovrstno operacijo opravili leta 2008 na clevelandski kliniki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623