Vizita.si
image (28)

Novice

Ko se sprehod v naravo konča tragično ...

K.B.
08. 09. 2013 10.36
13

Keith Cooper je med sprehodom občudoval 'lepo rastlino', ki jo je njegova žena opazila od daleč. Ko sta se ji približala, pa se mu niti sanjalo ni, da se je sprehodil po izjemno strupeni rastlini, zaradi katere je utrpel hude poškodbe uda.

Po krajšem sprehodu v naravi je Britancu Keithu Cooperju iz mesta Whitley Bay blizu Newcastla nenadno pričela zatekati noga, na koži pa so se pojavile ogromne rane in mehurji, ki so bile iz ure v uro bolj boleče in večje. Ko že ni več mogel hoditi, sta se skupaj z ženo Mario Graham le odpravila v bolnišnico, kjer so bili zdravniki šokirani nad videnim. ''V sprejemnici so mi ob pregledu rekli, da česa takšnega še niso videli,'' je za britanski Mail Online povedal 50-letni Keith. Ko je zdravniku pojasnil, kdaj in kako se je poškodba pojavila, je zaključil, da je ta posledica strupene rastline Orjaškega dežena (Heracleum mantegazzianum), po kateri se je Keith sprehodil.

Gre za nevarno rastlino, katere sok ob stiku s kožo in sončno svetlobo povzroči infekcijo in mehurje. ''Sprehajala sva psa blizu obale, ko je moja žena pričela občudovati rastlino, ki je še nisva poznala in me vprašala, če bi imela takšno rastlino v najinem vrtu. Ko sem si jo pobližje ogledal, se je podrgnila po nogi, a se tega nisem zavedel, saj me ni bolelo. Mislil sem le, da me je morda ugriznila kakšna žuželka. Ko sem prišel domov, pa me je noga pričela boleti in pojavili so se mehurji,'' je pojasnil upokojeni optik. Rastlina je povzročila hude poškodbe kože, zaradi katere so mu zdravniki povedali, da naslednjih sedem let ne bo smel noge izpostaviti ultravijolični svetlobi. ''Če bom nogo izpostavil soncu, bom znova dobil mehurje, saj koža nima več naravne UV zaščite. Ves čas bom moral hoditi po svetu z eno nogavico.''

Keith je namreč razvil fitofotodermatitis – motnjo, zaradi katere koža postane preobčutljiva na ultravijolično svetlobo in lahko traja več let. Strupene kemikalije iz rastline imenovane fotosenzitizirajoči furanocoumarins namreč reagirajo s svetlobo ob kontaktu s človeško kožo in v 48-ih urah povzročijo mehurje. Prekomerna izpostavitev tem strupenim snovem prepreči koži, da bi se lahko varovala pred sončnimi žarki, zaradi česar lahko pride do hudih sončnih opeklin in brazgotin. Če snov pride v stik z očmi, lahko povzroči začasno ali celo trajno slepoto.

Strupna rastlina Orjaški dežen se pojavlja tudi na nekaterih področjih v Sloveniji in je zato na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje kategoriziran kot invazivna tujerodna vrsta, ki jo je potrebno odstraniti. Običajno raste ob rekah in ob kanalih, njeno seme pa se prenaša preko vode, prenašajo jo še ptice in ljudje. Rastlina sicer izvira iz Kavkaza in centralne Azije, a se je v Evropo prenesla v 19. stoletju.

Če pridete v stik z rastlino, okuženo področje pokrijte z gazo, da ne pride v stik s sončno svetlobo. Nato rano nežno izperite z vodo in milom. Če so poškodbe hude, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.


 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587