Vizita.si
image (28)

Novice

To je bilo v njenem trebuhu!

K.P.
05. 10. 2012 15.48
14

Ko se je 19-letno dekle zdravniku pritožilo nad bolečinami v trebuhu in izgubo apetita, si ta verjetno še zdaleč ni predstavljal, kaj bo resnični vzrok njenih težav. Kirurgi so iz dekletovega trebuha potegnili nekaj zelo neobičajnega …

19-letno dekle iz Indije je nenadoma začutilo bolečine v trebuhu in povsem izgubilo apetit. Ni mogla ne jesti ne piti, nakar se je glede svojih težav obrnila na zdravnika, ki je po pregledu ugotovil, da je vzrok njenih tegob nadvse neobičajen tujek. Na predelu med želodcem in tankim črevom se je zagozdila kepa las, težka skoraj dva kilograma. Mlada Indijka, ki prihaja iz okrožja Rajgarh, je imela navado, da je med poukom jedla lase in kredo, mešanica obojega pa se je nabrala v obliki kepe v njenem telesu. Kirurg Amit Agarwal, član ekipe, ki je tujek uspešno odstranila, je dejal: "V črevesju se je naredila zapora, zaradi katere pacientka nekaj dni ni mogla uživati hrane ali piti.“

S podobnim primerom so se novembra 2007 srečali tudi ameriški kirurgi, ki so v trebuhu neke pacientke našli 4,5 kilograma težko kepo las. O primeru poroča strokovna revija New England Journal of Medicine. Pacientka je štela 18 let, zdravniško pomoč pa je poiskala, ko je začutila bolečine in je bil njen trebuh že pet mesecev otečen. Gastroenterologa z univerzitetnega medicinskega centra Rush (Rush University Medical Center) iz Chicaga sta zapisala, da je pacientka že več let jedla lastne lase in da gre v osnovi za motnjo trihotilomanija, pri kateri si bolniki pulijo lase, včasih pa jih tudi jedo (trihofagija). V obeh primerih se je pacientkama povrnil apetit, ko so kirurgi odstranili vzrok težav.

Za odpravljanje trihotilomanije je potrebna strokovna pomoč, ki skuša določiti vzrok motnje. Od tod naprej se lahko začne učinkovito zdravljenje. Ljudje, ki trpijo za to motnjo, pogosto občutijo anksioznost in so nedružabni, poleg las pa si lahko pulijo tudi trepalnice in dlake na rokah ali nogah.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587