Vizita.si
image (28)

Novice

Se kaj takega res lahko zgodi zaradi stonoge?

S.C.
28. 03. 2012 09.45
5

Potem ko je 56-letnega sladkornega bolnika iz Singapurja pičila stonoga, ga je le malce zaskelelo, čez mesec dni pa so mu zaradi okužbe z nevarno bakterijo morali amputirati nogo.

23. septembra lani je 56-letnega Singapurca ugriznila majhna stonoga, ki mu je pomotoma zlezla v čevelj. Tan Khian Seng je ravno peljal sina v šolo, ko je začutil skeleč pik na desni nogi, se sezul in stresel iz čevlja nezaželenega obiskovalca. “Nisem slišal, da bi bile stonoge nevarne,“ pove Tan, sicer tudi motivacijski govornik. “Takoj po piku nisem čutil posebnih bolečin, zato sem nadaljeval svoje opravke.“ Toda nekaj uric kasneje je mesto pika močno oteklo, videti je bilo, kot bi imel dve veliki jajci na nogi, ki sta postajali črni in sta smrdeli po gnilem mesu. Tan je nemudoma obiskal zdravnika, ki mu je diagnosticiral okužbo z bakterijo, imenovano tudi mesojeda, ki je napredovala še hitreje kot sicer, zaradi sladkorne bolezni ima namreč Tan zelo šibak imunski sistem. Sicer ni znano, da bi bile stonoge prenašalke okužb, toda očitno se tudi to lahko zgodi. Bakterija je tako hitro razširila globoke mišične ovojnice, da njegovi nogi ni bilo več pomoči. “Ko so mi zdravniki kot edino rešitev predlagali amputacijo noge od kolena navzdol, se mi za nekaj trenutkov zameglilo pred očmi, podrl se mi je svet,“ se spominja Tan. Vzel si je nekaj dni za razmislek in mrzlično iskal drugo mnenje, toda povsod je naletel na isti odgovor, nogo je bilo treba čim prej amputirati. Drugače ni šlo, mesec dni po usodnem piku je Tan ležal na operacijski mizi bolnišnice Tan Tock Seng, kjer so mu tako rekoč popolnoma neuporabno nogo amputirali pri kolenu. Danes je Tan lahko srečen, da je sploh živ. Po okužbi z bakterijo, imenovano nekrotizirajoči fasciitis, lahko namreč bolnik umre že po 48 urah, če pravočasno ne prejme zdravniške pomoči. Tan se je zelo hitro privadil na življenje brez noge, sedaj uporablja protezo in ne dovoli, da bi mu invalidnost uničila življenje, čeprav je velikokrat zelo težko in boleče.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587