Vizita.si
image (28)

Novice

Rodil se je dojenček, ki ima organe zunaj telesa

S.C.
11. 01. 2012 09.07
18

V Ameriki se je rodil deček, ki so mu trebušni organi zrasli zunaj njegovega telesa, prekriti le s tanko plastjo kože.

Kelly Davis iz Teksasa je v dvanajstem tednu nosečnosti zdravnik presenetil s šokantno novico. Ultrazvok je namreč pokazal, da trpi za redkim stanjem, imenovanim omfalokela, pri katerem nekateri organi zarodka rastejo zunaj njegovega telesa. "Zame je bil najprej to velik šok, nisem si niti znala predstavljati, kako naj bi to bilo videti. Čeprav je zdravnik stanje razločno videl na ultrazvoku, jaz nisem zaznala ničesar. Priznam, da me je zagrabila panika, a nisem niti za trenutek pomislila, da bi splavila," se spominja Kelly.

V mesecih, ki so sledili, sta zakonca Davis poizvedela vse o omfalokeli, da bi se lahko kar najbolje pripravila na rojstvo sina. Tako je 25. marca lani na svet prijokal Tiny Davis Hayes, sicer zdrav deček brez drugih zapletov, le njegovo črevesje je z ostalimi trebušnimi organi raslo zunaj telesa, gmoto je prekrivala le tanka plast kože. "Preden sem prvič zagledala svojega otroka, me je bilo resnično strah, ker nisem vedela, kaj naj pričakujem. Toda ko sem ga dobila v naročje, je strah kar izpuhtel," se najsrečnejšega trenutka svojega življenja spominja Kelly.

Deček se je po porodu normalno razvijal pod budnim očesom zdravnikov in kirurgov, ki so bili pripravljeni, da ga operirajo in mu omogočijo normalno življenje. "Treba je opraviti več operativnih posegov, da bi organe namestili na običajno mesto. Vendar je z vsakim posegom tveganje za kakršen koli zaplet večje, saj otrok izgubi veliko količino krvi. Žal ni mogoča le ena operacija, saj ima otrok še premalo elastično kožo, ki se mora postopoma raztezati," pripoveduje kirurg, ki je dečka operiral. "Sicer lahko človek s takim stanjem živi tudi brez operacije, vendar obstaja veliko tveganje poškodb organov, ki rastejo zunaj telesa, pa tudi vsakdanje obveznosti so lahko otežene."

Prva operacija je potekala brez zapletov, kmalu bo sledila druga. "Nadvse sva hvaležna medicinskemu osebju, ki tako lepo skrbi za najinega sina ter naju spodbuja. Optimistične napovedi nama dajejo moč, in če bi lahko čas zavrtela nazaj, ne bi spremenila ničesar. Sina imava rada takega, kot je, in verjameva, da se vsaka stvar zgodi z razlogom," sta enotna starša.

Stanje, znano kot omfalokela, je napaka zarodka, ki se razvije v prvih desetih tednih nosečnosti, pri čemer mu trebušni organi pogledajo skozi popek iz telesa. Pojavi se pri enem na 10.000 rojstev, pri 25 do 40 odstotkih pa nastanejo tudi drugi zdravstveni zapleti in se okvarijo ostali organi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587