Vizita.si
So tudi elektronske cigarete kancerogene?

Novice

Tudi elektronske cigarete škodijo!

Ni.J.
25. 01. 2010 09.30
1

Če je v začetku veljalo, da so elektronske cigarete neškodljive in zdrava alternativa kajenju, pa znanstveniki sedaj opozarjajo, da o njih zaenkrat še premalo vemo in da so kancerogene.

So tudi elektronske cigarete kancerogene?
So tudi elektronske cigarete kancerogene?FOTO: iStockphoto

So elektronske cigarete zdrava alternativa vdihovanja nikotina brez katrana in ogljikovega monoksida ali vdihan zrak pri kajenju elektronskih cigaret vsebuje spojine, ki bi se jih morali bati?

Elektronske cigarete so na prvi pogled enake navadnim, le da delujejo s pomočjo baterij in so narejene iz nerjavečega jekla. Zaskrbljujoče pa je pomanjkanje podatkov o varnosti uporabe tovrstnih izdelkov, na kar opozarjata grška znanstvenika Andreas Flouris in Dimitris Oikonomou iz atenskega inštituta za zdravje ljudi in rehabilitacijo.

Proizvajalci e-cigaret trdijo, da s kajenjem elektronskih cigaret njihovi uporabniki nikotin vdihujejo preko finih hlapov brez katrana in ogljikovega monoksida, znanstveniki pa zaradi nepopolnih podatkov o škodljivosti vsem kadilcem uporabo elektronskih cigaret odsvetujejo. WHO poleg tega opozarja, da učinki tovrstnega kajenja še niso dovolj raziskani, in zato svetuje, naj bodo njihovi uporabniki previdni.

Zaradi pomanjkanja podatkov o učinkih kajenja elektronskih cigaret strokovnjaki svetujejo, da se jim izogibajte.
Zaradi pomanjkanja podatkov o učinkih kajenja elektronskih cigaret strokovnjaki svetujejo, da se jim izogibajte.FOTO: iStockphoto

V ZDA je uporaba elektronskih cigaret prepovedana, v Veliki Britaniji pa je e-cigarete prepovedano prodajati kot sredstvo za odvajanje od kajenja.

Popularnost e-cigaret pa kljub vsem opozorilom raste. Ljudje jih nakupujejo predvsem prek spleta, ponekod pa jih prodajajo tudi v nočnih klubih in lokalih, kjer jih oglašujejo kot 'alternativo cigaretam'.

O škodljivosti pričajo študije

V prvi raziskavi je ameriška administracija za hrano in zdravila izrazila zaskrbljenost po tem, ko je odkrila, da se v e-cigaretah različnih proizvajalcev sproščajo različne količine nikotina pri vsakem vdihu in da te cigarete vsebujejo tudi kancerogene kemikalije. Zaradi teh ugotovitev so e-cigarete odsvetovali.

Do podobnih ugotovitev pa je prišla tudi novozelandska zdravstvena organizacija. Ta je e-cigarete kljub temu, da vsebujejo škodljive snovi, vseeno priporočila, saj so raziskovalci mnenja, da so elektronske cigarete manj škodljive za zdravje kakor navadne.

Pomanjkanje analiz, različni rezultati že opravljenih študij in najdene kemikalije po mnenju grških znanstvenikov tako nakazujejo na potrebo po obsežnejših preiskavah.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587