Vizita.si
image (28)

Novice

Tumor, ki je šokiral Britance

K.B.
07. 01. 2013 09.28
97

V Veliki Britaniji se je v začetku leta začela izjemno grafična protikadilska kampanja, ki je šokirala številne prebivalce Otoka. Da bi vladni predstavniki za zdravje opozorili na škodljivost kajenja, so v oglasu simbolno prikazali, kako iz cigarete izraste tumor.

’’Ko kadiš, kemikalije, ki jih vdihneš, povzročijo mutacijo v tvojem telesu. Mutacije so začetna oblika raka. Vsakih 15 cigaret, ki jih pokadiš, bo povzročilo mutacijo. Če bi videli škodo, ki jo povzročajo cigarete, bi prenehali,’’ je besedilo, ki spremlja šokanten britanski oglas protikadilske kampanje, s katero so vladni predstavniki za zdravje začeli na začetku letošnjega leta in si želijo Britance prepričati, da se odpovedo kajenju. Kampanja s podobami, ob kateri se številnim obrne želodec, se je pojavila tako na oglasnih panojih, spletu kot na televiziji.

’’Eden od dveh kadilcev umre zaradi kajenja, večina zaradi raka. Vemo, da ljudje ne jemljejo osebno škodljivih učinkov kajenja in ne razumejo, kaj se dogaja v njihovem telesu. Ta oglas pa jim bo učinke nazorno pokazal,’’ je za britanski The Sun povedala vodja zdravstvene službe prof. Dame Sally Davies. Raziskave so namreč pokazale, da eden od treh kadilcev meni, da so zdravstvena tveganja, povezana s to razvado, pretirana. ’’Zaskrbljujoče je, da ljudje še vedno podcenjujejo resne zdravstvene posledice, povezane s kajenjem. Želimo, da kadilci razumejo, da vsak zavoj cigaret poveča tveganje za razvoj raka,’’ še doda. Poleg tega si vladni predstavniki želijo, da bodo s kampanjo vplivali tudi na mlade ljudi, ki razmišljajo o kajenju, in občasne kadilce, da z razvado ne bi začeli redno.

Gre za prvo tako grafično protikadilsko kampanjo v Veliki Britaniji vsaj v zadnjih osmih letih. Zadnja podobna je bila leta 2004, ko so pokazali maščobne obloge, ki se iztisnejo iz arterije kadilca in nato kapljajo iz konca cigarete.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587