Vizita.si
Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana.

Spolnost

Več kot tretjina mladih ne uporablja kontracepcije!

M.K.
26. 09. 2009 10.34
0

Svetovni dan kontracepcije bo letos namenjen spodbujanju najstnikov, naj se o kontracepciji pogovarjajo. Nezaščiteni spolni odnosi, ki vodijo v nenačrtovane nosečnosti in spolno prenosljive bolezni, so še vedno eden večjih svetovnih problemov.

Seks s prijateljevo punco
Seks s prijateljevo punco FOTO: iStockphoto
Raziskava je pokazala, da je za najstnika veliko verjetneje, da se bo spustil v nepredvideno in nestalno spolno aktivnost kot starejši posameznik, obenem pa zaradi mladosti in neizkušenosti premalo pozna načine za učinkovito uporabo kontracepcijskih metod. Glavni prepreki za dosledno uporabo kontracepcije – poleg neznanja in s kontracepcijo povezanih stroškov – sta zadrega v pogovoru o spolnosti s prijatelji in partnerjem ter strah, da bi jih imeli za promiskuitetne.

Podatki iz svetovne raziskave so zastrašujoči

Skupina desetih mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravo spolnostjo, je skupaj z Delovno skupino GLAS MLADIH (igralci, glasbeniki, televizijski moderatorji in blogerji) sprožila eno prvih mednarodnih raziskav o stališču mladine do spolnosti in kontracepcije.

Izsledki kažejo, da se mladi v deželah Azije (in otoških državah v Tihem oceanu), Evrope in Severne Amerike ne pogovarjajo o kontracepciji na učinkovit način. Več kot eden izmed treh (36 %) ne uporablja zaščite med spolnim odnosom, kar lahko pripelje do nenačrtovanih nosečnosti in spolno prenosljivih okužb. Več kot ena tretjina se pred spolnim odnosom ne pogovarja o kontracepciji s svojim sedanjim spolnim partnerjem (35 %), prav toliko jih verjame v učinkovitost zelo nezanesljivih zaščitnih metod, kot je 'umik' (36 %), eden med petimi v vseh treh omenjenih regijah pa uporablja nezanesljive metode kontracepcijske metode (19 %).

Trebušček s slušalkami
Trebušček s slušalkami FOTO: iStockphoto

Jennifer Woodside iz Mednarodne federacije za načrtovanje starševstva, ki podpira svetovni dan kontracepcije meni: "Izsledki so alarmantni in odražajo dejansko stanje, kaj se dogaja v življenjih mladih ter za vse nas pomenijo opozorilni znak. Številni mladi so izjavili, da so zelo nesamozavestni, zmedeni oziroma zaskrbljeni, ker bi se lahko drugim zdeli kot zelo svobodni v spolnih odnosih, če bi se pogovarjali o spolnosti in kontracepciji. Zato se o njej odločajo na podlagi nenatančnih informacij in 'ugibanj'. Zato je zelo pomembno, da govorimo o spolnosti in kontracepciji, saj bomo tako podrli mite in omogočili mladim, da se bodo seznanili z možnostmi glede na svoje spolne potrebe."

Mladi, udeležite se ene od dejavnosti ob svetovnem dnevu kontracepcije!

Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana.
Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana.FOTO: iStockphoto

Ob svetovnem dnevu kontracepcije po vsej državi potekajo številne dejavnosti. Vsako leto je posvečen drugi tematiki s področja reproduktivnega zdravja in kontracepcije. Letos poteka pod sloganom Tvoje življenje. Tvoj glas. Pogovarjajta se o kontracepciji. Z letošnjo izbrano temo bodo spodbujali najstnike, naj se o spolnosti pogovarjajo z osebami, ki jim zaupajo. Tako bodo lahko pridobili čim več informacij o zaščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi.

Kam na prireditev?

Prireditve bodo potekale po vseh večjih mestih, zlasti v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Novem mestu. Letošnja kampanja se je začela 1. septembra s pošiljanjem brošure Kako naj izberem najboljšo kontracepcijo zase in za partnerja?, ki je priložena v mladinskem tisku. V brošuri bodo mladi našli informacije o vseh razpoložljivih kontracepcijskih metodah, njihovi zanesljivosti ter prednostih in pomanjkljivostih.

Brošure bodo delili tudi v soboto, 26. septembra, na stojnicah v kinematografih Kolosej in Planet Tuš, v Slovenj Gradcu na glavnem trgu ter Novi Gorici pred občinsko stavbo. Poleg brošur bodo obiskovalci stojnic dobili tudi priložnostna darila z navedbo uradne spletne strani Svetovnega dne kontracepcije, to je www.your-life.com, na kateri so na voljo informacije tudi v slovenskem jeziku.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587