Vizita.si
V začetku so simptomi neznačilni in obsegajo glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni.

Novice

Ubil jo je grelnik vode

Nataša Jurca
07. 12. 2011 11.14
10

Po napornem dnevu si je Katie Haines želela le domače vroče kopeli. Še prej je poklicala moža, naj na poti iz službe kupi kaj za pod zob, ko je ta prispel domov, pa je svojo ženo našel mrtvo v kadi.

V začetku so simptomi neznačilni in obsegajo glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni.
V začetku so simptomi neznačilni in obsegajo glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni. FOTO: iStockphoto

Katie Haines si je po napornem dnevu v službi zaželela sproščujoče kopeli. Ko je prišla domov, je prižgala televizijo, si napolnila kad z vodo in poklicala svojega novopečenega moža Richarda, naj na poti domov kupi kaj za pod zob. Ko je vstala iz kadi, je bila soba že nasičena z ogljikovim monoksidom. V trenutku se ji je zavrtelo, z glavo je udarila ob rob kadi in utonila. Kmalu zatem je domov prišel Richard, z vrečkami polnimi hrane, in svojo ženo našel mrtvo v kadi.

Ogljikov monoksid, ki je bil za Katie usoden, se je sproščal iz pokvarjenega grelnika vode oziroma bojlerja. V kuhinji sta imela Katie in Richard sicer poseben alarm, ki se aktivira, ko naraste količina tega strupenega plina v ozračju, a je bil ta še zapakiran, saj sta ga kupila le malo pred nesrečnim dogodkom in ga še nista uspela namestiti.

Ne najdem besed, s katerimi bi lahko opisal, kako se počuti starš ob izgubi otroka,“ pravi 60-letni Gordon Samuel, Katiejin oče. “Zgodilo se je tako hitro in nepričakovano, in to zaradi grelnika vode, za katerega sploh nisem vedel, da je lahko nevaren. Če bi bila bolna, bi mi bilo še vedno hudo, a bi se lahko na hčerino smrt vsaj malo pripravil. Da tako nepričakovano ostaneš brez otroka, pa je res grozljivo.“

Preiskava je pokazala, da je bil grelnik v Katiejinem in Richardovem stanovanju pregledan novembra 2010. Par je takrat opazil, da se lučka na napravi neprestano ugaša, zato sta poklicala serviserja. Slednji je bojler pregledal in nanj nalepil oznako 'tvegano' ter priporočil zamenjavo bojlerja in odsvetoval nadaljnjo uporabo tega. Richard in Katie sta z uporabo nadaljevala, ker se nista zavedala, da se lahko pri okvarjenem grelniku vode sprošča smrtonosni ogljikov monoksid.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupi kdor koli, če prizadeta oseba zaradi zastrupitve ne umre, pa lahko utrpi trajne posledice. “Ljudje mislijo, da se zastrupitve s tem smrtonosnim plinom dogajajo zgolj v majhnih stanovanjih in starih hotelih v tujini,“ razlaga Katiejina mama Avril Samuel. “Katiejina smrt jasno kaže na to, da se to lahko zgodi komur koli in kjer koli, in veliko pogosteje, kot si številni predstavljajo. Ogljikov monoksid je namreč tihi ubijalec, saj nima nobenega vonja in barve. V dveh minutah pa je za človeka lahko usodna že majhna količina tega plina. Smrtno nevarno je že, če ga je v zraku manj kot dva odstotka.“

Strokovnjaki opozarjajo, da mnogo ljudi živi s posledicami zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ne da bi se tega sploh zavedali. Vzrok se skriva predvsem v neprepoznavnosti simptomov zastrupitve, ki spominjajo na gripo, želodčne težave in migrenske glavobole. Tudi Katie ni prepoznala simptomov. Pred smrtjo je bila zaradi poroke namreč pod velikim stresom, zato ni opazila, da so bili mučni migrenski glavoboli, za katerimi sicer ni trpela nikoli pred tem, eden od simptomov.

Če zastrupitev ni pravočasno diagnosticirana, lahko dolgotrajna, več dni, tednov ali celo mesecev trajajoča izpostavljenost ogljikovemu monoksidu, povzroči nevrološke poškodbe, posledica katerih so lahko depresija, kapi in nekatere vrste demence. Ogljikov monoksid je tako nevaren zato, ker zmanjša sposobnost organizma za absorbiranje kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiva – prizadene vitalne funkcije, povzroči srčno kap, komo, nazadnje pa smrt.

Poskrbite za varnost v svojem stanovanju!

Ogljikov monoksid se v stanovanjih sprošča pri gorenju ogrevalnikov prostorov in pečeh na les, kurilno olje in bencin, oglje ter premog, pri gorenju ogrevalnikov vode, kaminov in ognjišč ter generatorjev. Če te naprave niso redno vzdrževane ali ne delujejo pravilno in so uporabljane v zaprtih in neprezračenih prostorih, se raven ogljikovega monoksida v zraku lahko dvigne do nevarnih vrednosti. Ogljikov monoksid lahko ubije človeka v pičlih dveh do treh minutah, zato je še kako pomembno, da vas na visoke vrednosti tega plina brez vonja in barve nekaj opozori. Investirate lahko v posebni alarm oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku, ki mora obvezno imeti oznako evropskega standarda EN50291. Ta se bo ob povečanju količine smrtonosnega plina v ozračju sprožil in začel oddajati glasen zvok, pomembno pa je, da v tem primeru takoj odprete vsa okna, ugasnete grelne naprave in zapustite stanovanje. Vsak alarm je treba jemati resno, res pa je, da se alarm ne bo sprožil, če v njem ne bodo nameščene delujoče baterije ali če bo naprava v okvari. Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se boste izognili tudi z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Mednje zagotovo spadajo skrbna izbira gorilnih naprav (peči, štedilnika, grelnikov prostorov in vode), redno servisiranje in vzdrževanje le-teh, čiščenje dimnikov in pregledovanje prezračevalnih sistemov ter redno prezračevanje ogrevanih prostorov. Pazljivi pa bodite tudi, če boste na zidovih okoli bojlerja ali kurilne peči opazili kakšne saje.

Na katere simptome morate biti pozorni?

Simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom velikokrat spominjajo na simptome gripe. Razlika je le v tem, da simptomi zastrupitve običajno izginejo, ko se odpravite na svež zrak, saj se količina kisika v krvi takrat uravna.

V začetku so simptomi neznačilni in obsegajo glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris, pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, pri motnjah vida, srce jim hitro bije. Pri nekaterih pacientih se pojavijo še poslabšanje vida, bolečina v trebušni votlini in težave z osrednjim živčevjem. Pri močnih zastrupitvah pa se lahko v dneh ali tednih po izpostavljenosti plinu pojavijo demenca, psihoze in druge nevropsihiatrične motnje, ki lahko postanejo permanentne, ter poškodbe možganov. Nizek krvni pritisk, koma, odpoved dihal in smrt se pojavijo pri količini ogljikovega monoksida v krvi, ki presega 60 odstotkov.

Pri otrocih se zastrupitev lahko kaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, slabostjo in bruhanjem. Pojavijo se lahko tudi bolečina v trebuhu, prebavne motnje (driska), pospešeno dihanje in krči. Večjemu tveganju za zastrupitev so sicer bolj izpostavljeni še nerojeni otroci, dojenčki, starejši odrasli, kadilci in osebe s kroničnimi obolenji srca, anemijo in respiratornimi težavami.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587