Vizita.si
image (28)

Novice

Uganete, zakaj si je najstnica podaljšala jezik?

J.G.
26. 08. 2011 09.36
9

19-letna Rhiannon obožuje Južno Korejo in vse, kar je z njo povezano. Ker je imela prekratek jezik, da bi lahko izgovorila nekatere črke v korejski abecedi, si ga je dala kar kirurško podaljšati …


Britanka Rhiannon Brooksbank-Jones sanja, da bo nekega dne živela in delala v Južni Koreji, čeprav tam še nikoli ni bila. Ko pa se je učila korejščine, je 19-letnica ugotovila, da ne more izgovoriti nekaterih ključnih glasov korejščine. Poiskala je pomoč zobozdravnika, ki ji je povedal, da je za težavo najverjetneje krivo dejstvo, da se je rodila z malo krajšim jezikom.

Krajši jezik?

Rhiannon se je rodila z delno ankiloglosijo, kar pomeni, da je bil frenulum ali ustna podvezica, s katero je jezik priraščen na ustno dno, odebeljen, zaradi česar je bil tudi njen jezik krajši. Ankiloglosija je dokaj pogosta pri novorojenčkih in jo običajno z manjšim posegom odpravijo že zelo zgodaj, vendar Rhiannon do takrat, ko se je začela učiti korejščine, ni povzročala težav.

Po pogovoru s svojima staršema in učiteljem korejščine se je kljub temu, da ji pri materinščini krajši jezik ne povzroča težav, odločila za kirurško podaljšanje jezika. Poseg, v katerem so ji zarezali v frenulum in ji tako jezik podaljšali za centimeter, je trajal 20 minut, izvedli pa so ga pod področno anestezijo. “Bila sem malo živčna in sprva me je zelo bolelo, vendar se je po dveh tednih stanje izboljšalo in takoj sem opazila razliko. Kar naenkrat sem lahko izgovorila besede, katerih izgovorjava se mi je prej zdela nemogoča.

Stremi k popolnosti

Korejščino se učim že približno dve leti in jo dobro govorim, vendar sem se z nekaterimi zvoki res mučila. Po določenem času je postalo jasno, da mi težave povzroča korejska črka 'L', ki je zelo pogosta in jo izgovorijo nekoliko drugače kot angleško, za kar je bil moj jezik prekratek. Moja izgovorjava je bila zelo 'tuja', vendar lahko sedaj korejščino govorim brez naglasa. Kirurški poseg je bil moja edina možnost, saj jezika ne moreš raztegniti na noben drug način.

Pravi, da ji je poseg pomenil toliko več, saj ves čas stremi k popolnosti. “Če česa ne morem narediti popolno, se zelo razjezim. Nekaterim se to morda zdi skrajnost, vendar enako lahko trdite tudi za lepotno kirurgijo. Tisti, ki se odločijo za kaj takega, se tako bolje počutijo glede svojega videza, meni pa je pomagalo, da lahko sedaj govorim bolj samozavestno.

Podprla sta jo

Rhiannonino odločitev je podprla tudi njena 56-letna mater Fiona. “Kot staršema se nama zdi dobro, da jo zanimajo drugi deli sveta in sva nanjo zelo ponosna,“ je povedala. “Slišala sem že, da ljudem kot dojenčkom popravijo to stanje, vendar ne tudi kot odraslim. Vseeno smo se o tem pozanimali in jo v celoti podprli. Ko se za nekaj odloči, se običajno temu v celoti preda in tokrat ni bilo nič drugače.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587