Vizita.si
Če z njo pretiravate, lahko vadba prevzame popoln nadzor nad vašim življenjem in škoduje vašemu zdravju.

Novice

Prepoznajte odvisnost od vadbe!

Nataša Jurca
13. 04. 2011 08.00
0

Čeprav je redna fizična aktivnost zdrava in priporočljiva, je pretiravanje z njo vse prej kot to. Pripelje lahko do obsedenosti z vadbo in s prehrano, ki prinašata hude zdravstvene posledice.

Če z njo pretiravate, lahko vadba prevzame popoln nadzor nad vašim življenjem in škoduje vašemu zdravju.
Če z njo pretiravate, lahko vadba prevzame popoln nadzor nad vašim življenjem in škoduje vašemu zdravju.FOTO: iStockphoto

Čeprav je redna fizična aktivnost zdrava in priporočljiva, je pretiravanje z njo vse prej kot to. Pripelje lahko do obsedenosti z vadbo in s prehrano, ki prinašata hude zdravstvene posledice.

Medtem ko se nekateri na vso moč trudimo v rutino vpeljati redno telesno aktivnost in zdravo prehrano, obstajajo ljudje, predvsem mladi moški in ženske, ki se vadbe in obsedenosti z zdravo prehrano ne morejo znebiti. Ti sicer dajejo vtis, da so predani vadbi in jih večina ljudi zaradi te zagrizenosti občuduje, vendar pa ti odvisniki potrebujejo pomoč. Njihova predanost vadbi in skrb za zdravo prehrano nista namreč nič drugega kot odvisnost, ki jo je potrebno odpraviti, ozdraviti.

Osebe, ki so odvisne od vadbe, potrebujejo šport vsak dan, večkrat na dan. Na žalost ta zagrizenost velikokrat terja svoj davek – tako fizični kot tudi emocionalni. Zaradi prekomernega fizičnega napora se namreč telo fizično 'zlomi'. Kosti postanejo preobremenjene, prav tako tudi vezi in kite ter mišice. Poruši se imunski sistem, osebe postanejo bolj dovzetne za prehlade in gripo, velikokrat imajo težave z osteoporozo, v ekstremnih primerih pa ženske izgubijo tudi menstrualni cikel.

Vsak viden napredek na telesu je lahko le še dodatna motivacija za vadbo. Čeprav je to dobrodošlo, pa ni zdravo, če vadba pripelje do skrajnosti in s tem do odvisnosti.
Vsak viden napredek na telesu je lahko le še dodatna motivacija za vadbo. Čeprav je to dobrodošlo, pa ni zdravo, če vadba pripelje do skrajnosti in s tem do odvisnosti. FOTO: iStockphoto
Čustveni davek je še veliko večji. Oseba ima neprestano občutek, da premalo trenira. Vsak izpuščen trening vzbuja slabo vest, telovadba pa postane edina prioriteta v življenju. Čeprav se zadeva v začetku zdi zdrava, se lahko začne življenje odvisnih od vadbe kmalu spreminjati v nočno moro. Misel o vadbi postane njihovo edino vodilo, kar vpliva na razmerje, spolno življenje, službo, šolo, odnose v družini in s prijatelji. Razmišljajo le še o tem, kdaj bodo lahko opravili trening, kako intenzivno bodo trenirali, koliko kalorij bodo porabili in kaj lahko pojejo in česa ne smejo jesti. Treningu pa se ne odpovedo niti, ko so poškodovani ali bolni.

V primeru obsedenosti z vadbo obstajata dva aspekta, zaradi katerih pride do odvisnosti. Eden je prav gotovo vizualni. Oseba, ki neprestano in pretirano trenira, izgubi telesno težo. Njena stegna postanejo vitkejša, obseg pasu manjši, predvsem pa postanejo bolj vidne mišice. Vse to pa deluje tudi kot dodatna motivacija za nadaljnjo vadbo, saj oseba vidi napredek in se zato še bolj predaja fizični aktivnosti. Drugi stimulans pa je kemičnega izvora. Med vadbo se namreč sprošča hormon endorfin, ki povzroča občutek evforije in od katerega lahko ljudje postanejo odvisni.

Simptomi odvisnosti od vadbe so povišan srčni utrip med mirovanjem, rahlo povišana telesna temperatura, splošen in/ali konstanten občutek utrujenosti in izčrpanosti, bolečine v mišicah in sklepih, splošen občutek neugodja ali izguba interesa za druge aktivnosti, razdražljivost in težave s spanjem.

Ali ste odvisni od vadbe tudi vi, lahko ugotovite s pomočjo sledečih vprašanj. Če je več kot polovica vaših odgovorov pritrdilnih, potem obstaja velika verjetnost, da vadba začenja prevladovati v vašem življenju in je čas, da se umirite.

1. Trpite zaradi svoje telesne teže in se bojite, da bi se zredili?
2. Je vadba vaša prioriteta v življenju?
3. Ste se za vadbo pripravljeni odreči čemurkoli?
4. Imate občutek, da si lahko privoščite več hrane le, če telovadite?
5. Se takrat, ko ne vadite, izogibate prehrani?
6. Ste panični in/ali histerični, če morate izpustiti trening?
7. Imate občutek krivde, ko jeste?
8. Telovadite tudi, ko se počutite slabo, ste poškodovani ali izčrpani?
9. Pred vadbo jemljete protibolečinske tablete?
10. Kritizirate svoje telo?
11. Vaši prijatelji ali družinski člani komentirajo dejstvo, koliko telovadite?
12. Je vadba za vas učinkovita le, če daste vse od sebe in se popolnoma iztrošite?
13. Se konstantno primerjate z drugimi v fitnesu ali v revijah?

Osebe, ki so odvisne od vadbe so obsedene s tem, koliko morajo trenirati, kdaj bodo trenirale in kaj lahko in česa ne smejo jesti.
Osebe, ki so odvisne od vadbe so obsedene s tem, koliko morajo trenirati, kdaj bodo trenirale in kaj lahko in česa ne smejo jesti.FOTO: iStockphoto

Če je vadba vaša odvisnost, sledite naslednjim korakom:

Počitek naj postane vaša rutina. Vzemite si dan za počitek, vsak drugi dan pa namesto intenzivnega treninga, izvedite lažjega. Tako boste zmanjšali tveganje za poškodbe in izboljšali svoj videz. Počitek pomaga telesu, mišicam, vezem in kitam, da si opomorejo po naporu.

Pogovorite se z nekom, ki je prav tako kot vi odvisen od vadbe. Za to, da v življenju naredimo korak naprej in začnemo novo poglavje, velikokrat potrebujemo pomoč. Včasih smo namreč tako zatopljeni v svoj svet in tako globoko potopljeni v njem, da nam lahko pomagajo splavati na površje le strokovnjaki ali pa dobri prijatelji.

Redno delajte zapiske. Vsak dan pišite dnevnik o tem, koliko telovadite, kaj občutite, kaj vas moti in kakšni so vaši uspehi. Povežite se s svojimi čustvi, dnevnik pa vam bo pomagal lažje nadzorovati tisto, kar vam je ušlo izpod nadzora in prepoznati težavo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 574