Vizita.si
Mollie je noga močno zatekla in pordela.

Novice

'Mislila sem, da mi bo razneslo nogo!'

E. D.
07. 09. 2010 15.21
0

Ko je mlado britansko pevko Mollie King med jadranjem nekaj pičilo v nogo, ni niti slutila, da se bo zaradi tega morala odpovedati poletni turneji. Za več tednov je bila namreč priklenjena na posteljo in s strahom je čakala, ali bo sploh lahko spet uporabljala nogo.

Molie je bila zaradi ugriza obada več tednov priklenjena na posteljo. (simbolična fotografija)
Molie je bila zaradi ugriza obada več tednov priklenjena na posteljo. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Nočna mora 23-letne Mollie King se je začela med poletnim oddihom, ko se je z družbo odpravila na jadranje. Takrat jo je namreč nekaj pičilo v nogo, a ugrizu sprva ni namenjala posebne pozornosti. Ko pa se je naslednji dan zbudila, je bila njena noga živo rdeča in močno zatečena. ''Oteklina je bila grozljiva in se je hitro širila proti goleni. Čutila sem, da me v nogi kljuva, razbija,'' se spominja pevka, ki je nemudoma obiskala zdravnika.
Mollie je noga močno zatekla in pordela.
Mollie je noga močno zatekla in pordela. FOTO: iStockphoto

Ta je opravil vse potrebne preiskave in ugotovil, da je Mollie pičil obad, na mestu, kjer jo je insekt pičil, pa se je razvila bakterijsko okužbo. Ker se je okužba hitro širila, ji je predpisal antibiotike in protibolečinske tablete ter jo poslal domov, kjer je morala počivati. A kljub zdravilom se je njeno stanje v naslednjih dneh poslabšalo – nogo je vse manj čutila in ni mogla več stopiti nanjo. ''Mislila sem, da mi bo razneslo nogo. Da mi bo kožo vsak čas odprlo, kajti koža je bila tako zatečena, napeta in razbolela. Bilo je, kot da bi koža na tej nogi izgubila vso elastičnost,'' še pove.

Ker ni mogla uporabljati noge in ker je, kadar koli je hotela stopiti nanjo, od hudih bolečin skorajda omedlela, se je morala odpovedati kar nekaj nastopom s skupino, v kateri je nastopala. Najhuje pa je bilo, da ni vedela, kako dolgo bo okrevala in na tiho se je bala, da noge ne bo mogla več normalno uporabljati. ''Kadar sem hotela stopiti na nogo in narediti nekaj korakov, sem mislila, da bom od hudih bolečin omahnila v nezavest. Čeprav se imela bergle, ki naj bi mi pomagale pri hoji, sem večino časa preležala, kajti noge kljub vsem tabletam, ki sem jih morala jemati, nisem mogla uporabljati. Bilo mi je slabo in pogosto se mi je vrtelo,'' pripoveduje Mollie. ''Kar šest nastopov sem bila prisiljena izpustiti. Pravzaprav sem izpustila kar večino poletne turneje. Bilo mi je zelo hudo, da nisem mogla biti na nastopih skupaj z drugimi članki skupine. Preprosto obtičala sem doma, medtem ko moje zdravstveno stanje ni bilo nič boljše.''

Več tednov je trajalo, da si je Molliejina noga s pomočjo zdravil opomogla.
Več tednov je trajalo, da si je Molliejina noga s pomočjo zdravil opomogla.FOTO: iStockphoto

Šele po nekaj tednih počitka in agonije so se stvari končno začele obračati na boljše. Oteklina je počasi uplahnila in Mollie je začela postopoma spet stopati na nogo. ''Za tem sem potrebovala še kakšen mesec, da sem nogo spet normalno začutila. Šele potem sem lahko spet stopila na oder,'' pravi Mollie. Zdravnik dr. Arun Ghosh pa razlaga, da se lahko takšne bakterijske okužbe, ki so posledica ugriza kakšnega insekta, veliko slabše končajo in da je pravzaprav Mollie imela srečo: ''Bakterijska okužba se lahko močno razširi in prizadene tudi tista tkiva, ki so bolj oddaljena od mesta ugriza. Infekcija se lahko kaže le na koži, lahko pa prodre tudi do globljih tkiv. Če se ne odkrije in zdravi pravočasno, lahko prodre tudi v krvni obtok in napade celo kosti. V manj razvitih državah sveta, kjer imajo slabo poskrbljeno za zdravstveno oskrbo, tovrstne infekcije vsako leto ubijejo na milijone ljudi.'' Če pa se okužba pravočasno odkrije, se jo da pozdraviti z jemanjem antibiotikov. ''V hujših primerih mora bolnik ostati na zdravljenju v bolnišnici, dokler okužba ni odpravljena. A če so okužbe pravočasno in primerno zdravljene, načeloma na pacientih ne pustijo nobenih trajnih posledic,'' še dodaja dr. Ghosh.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587