Vizita.si
image (28)

Novice

Od shujšane 22-letnice, ki je bila že na robu smrti, do ...

L.E.
25. 09. 2015 08.25
16

Zaradi ulceroznega kolitisa bi skoraj preminila, saj ni želela, da ji zdravniki namestijo stomo, kar pomeni, da bi ji del črevesja speljali na trebuh. Življenje jo je moralo pripeljati do roba, da je premagala strahove in zaživela polno življenje. Svoje bolezni se tudi ne sramuje več.

Zoey Wright iz Cornwalla se je dve leti borila z ulceroznim kolitisom. To je bolezen, ki prizadene črevesje, njeni simptomi pa so kronična utrujenost, hude prebavne težave, predvsem driska, ekstremna izguba telesne teže – Zoey je v mesecu dni shujšala s 63,5 kilograma na samo 50. "Jokala sem. Veliko sem jokala. Komaj sem lahko hodila in včasih nisem mogla vstati iz postelje niti, da bi se oprhala, tako sem bila šibka." Zdravniki so ji že takrat predlagali operacijo, ki bi ji lahko pomagala, a se zanjo ni odločila, ker si ni želela, da bi ji videz kazila stoma vrečka. Kako bi si vendar oblekla kopalke?
Ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen sta dve obliki kronične vnetne črevesne bolezni. Simptomi: kronična utrujenost, bolečine v trebuhu, napihnjenost, nepojasnjena izguba kilogramov, ponavljajoče težave z odvajanjem blata, sploh v obliki driske.

Bila je že čisto na koncu

Želela se je pozdraviti z bolj zdravim življenjem. Med drugim se je začela ukvarjati z dvigovanjem uteži. Toda bolezen ji ni dala miru. "Ulcerozni kolitis mi ni dopustil, da bi nanj pozabila, trgal je mojo notranjost, čutila sem hude bolečine, nešteto krat sem bila v bolnišnici, ne vem, koliko različnih zdravil sem pojedla, kakšne vse tretmaje sem prestala. Fizično in psihično me je uničeval," pripoveduje. Ko je bila na koncu mesec dni v bolnišnici, ker so se bali, da bi se njeno črevesje predrlo in bi preminila zaradi usodnega toksičnega šoka, se je odločila, da poskusi svoje težave rešiti z operacijo.

Ulcerozni kolitis nastane, ker imunski sistem dejansko napade črevesje, zaradi česar ta ne more delati nemoteno. Operacija, ki pomaga, poškodovan del črevesja izpelje na površino trebuha, odvajanje pa poteka v posebno vrečko, stomo. Operacijo so opravili novembra 2014. Niti leto ni minilo od takrat, ona pa se počuti ves čas že tako dobro, da se že pripravlja na svoje prvo tekmovanje v bodybuildingu. Simptomi so povsem izginili. Ona pa se prav nič ne sramuje tega, da bo poleg mišic na odru pokazala tudi vrečko. Le zakaj pa bi se? To je nekaj, kar je njeno življenje spet spremenilo v polno in kvalitetno.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587