Vizita.si
image (28)

Novice

Družina izgubila očeta zaradi navadnega ekcema?!

L.E.
05. 03. 2012 08.34
4

Družina ga je izgubila v enem samem dnevu. Potem ko je Marca presenetil nadležen ekcem, je naslednji dan zaradi njegovega vnetja nepričakovano umrl.

Marc Franks, vitalen in živahen vodja svojega podjetja, je nekega februarskega večera potožil, da se mu je na desni roki pojavil rdeč srbeč izpuščaj. To je bila kožna alergijska reakcija, ki jo je Marc že nekajkrat brez kakršnih koli posledic prebolel, zato njegova žena Barbara temu ni posvečala veliko pozornosti. Kot pravi sama: “Pred tremi meseci se nama je rodil četrti otrok, zato sem imela polne roke dela. Marc je dejal, da se ekcem lušči in da je verjetno vnet; toda ker so ga ekcemi mučili že prej, ne da bi mu težave povzročali predolgo, me ni zelo skrbelo.“ Naslednji dan se je 38-letni Anglež normalno odpravil na delo, vendar se ni počutil dobro, zato se je vrnil domov ter se družini opravičil, da potrebuje samo nekaj časa počitka. Barbara je bila prepričana, da se je okužil z norovirusom, ki je ravno razsajal v njihovi okolici, zato je pazila, da ni dehidriral.

Toda zvečer je postajala Barbara čedalje bolj zaskrbljena. Marcova koža se je spremenila v lepljivo, njegova telesna temperatura je padla. “Dejal mi je, da se sicer res ne počuti dobro, vendar da ga nič ne boli, zato ne potrebuje zdravniške pomoči. Toda do polnoči je njegovo dihanje postalo plitko in oteženo, zdel se mi je omotičen, njegove roke so bile hladne. Želela sem poklicati reševalno vozilo, vendar me je zaustavil.“ Okoli treh zjutraj se je vseeno odločila, da na pomoč pokliče reševalce, saj je na Marcovih nogah opazila lise, poleg tega je začel govoriti zelo nerazločno. “Deset minut kasneje je poskušal priti do kopalnice, kjer se je zgrudil. Ravno v tem trenutku so skozi vhodna vrata pritekli reševalci.“ Marc je doživel zastoj srca, vendar mu zdravniki niso mogli več pomagati. “Zdelo se mi je, da se vse to dogaja nekomu drugemu, da ni resnično,“ pripoveduje Barbara. “Z Marcom sva bila skupaj od osnovne šole, nato pa me je v trenutku zapustil. V trenutku so moji štirje otroci izgubili očeta.“ Družina še vedno le težko sprejme, da se ji je to zgodilo.

Barbara je bila še bolj presenečena, ko je izvedela rezultate preiskave vzroka smrti. Smrt njenega moža naj bi po mnenju zdravnikov povzročil ekcem, majhen srbeč izpuščaj, ki se je pojavil na njegovi roki. Ekcem sam po sebi ni nevaren, vendar se je v Marcovem primeru vnel, bakterije pa so nekako našle pot v njegov krvni obtok. To je povzročilo sepso, izjemno nevarno bolezen, zaradi katere imunski sistem začne delovati tako močno, da pravzaprav napada samo telo, ki bi ga moral ščititi. Posledično odpovejo organi, telesna tkiva so poškodovana. Ker se je oče štirih otrok res okužil tudi z norovirusom, je bil še bolj šibak ter je sepsi še hitreje podlegel. “Nisem mogla verjeti, da je tako velik in močan moški lahko umrl zaradi tako majhne zdravstvene težave, ki se mu ni zdela niti vredna obiska pri zdravniku,“ pravi Barbara.

Sepsa je tako nevarna bolezen, ker jo okuženi največkrat ne prepoznajo. Njeni simptomi so velikokrat podobni prehladu in gripi, vendar zdravnika obiščite pri priči, če imate več kot dva naslednja simptoma: povišano ali znižano telesno temperaturo, plitko in hitro dihanje, zmedenost, nerazločno izgovorjavo besed. Reševalno vozilo pokličite, če je bolnikova koža zelo bleda in hladna, celo lisasta, če izgublja zavest ter ni odvajal vode že več kot 18 ur. Mnogi mislijo, da je zastrupitev krvi mogoča samo, če obstaja rana ali ureznina, toda dejansko lahko sepso povzroči katero koli vnetje – od pljučnice do vnetja urinarnega trakta in celo ekcema.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602