Vizita.si
image (28)

Novice

Nenadno umrla 34-letnica z gigantizmom

K.B.
17. 01. 2013 08.06
12

To soboto je umrla Tanya Angus iz Las Vegasa, ki je imela redko motnjo hipofize – akromegalijo. Zaradi bolezni je bila pri svojih 34 letih visoka že 2,1 metra, tehtala pa je 181 kilogramov. Gigantizem so ji diagnosticirali pri 21 letih.

Kar 12 let si je Tanya Angus prizadevala, da bi odkrila zdravljenje, ki bi bilo uspešno zoper akromegalijo, ki je pomenila, da ni nehala rasti. Pri svojih 21 letih je bila velika 1,7 metra in imela 58 kilogramov in takrat je rada jezdila konje, plesala in imela fanta. A tumor, ki se je ovil okrog njene hipofize, je povzročil masovno izločanje rasnega hormona in v naslednjih 13 letih je zrasla kar za 40 centimetrov.
"Ni mi bilo jasno, zakaj sem tako hitro rasla, čeprav nisem pojedla kaj več. Nenavadno se mi je zdelo predvsem to, da so mi rasla tudi stopala. Obraz je začel otekati in se spreminjati. Bila sem nezadovoljna s svojim videzom in porabila veliko premoženje za ličenje. Spreminjati se je začela moja postava, glas se je poglobil," je leta 2009 povedala Tanya o prvih znakih svoje bolezni. Kmalu ni več mogla hoditi in pristala je na vozičku, izgubila službo kot nadzornica v Walmartu v Michiganu, zapustil pa jo je tudi njen fant. Kljub vsem udarcem, ki jih je poleg bolezni dobila v tem težkem obdobju, ni obupala v zvezi z iskanjem zdravila, da bi nekoč le lahko imela spet normalno življenje. "Brez upanja nimaš ničesar. Upam, da bodo nekoč ustavili mojo rast," je povedala.

Lansko leto avgusta se je že zdelo, da je Tanyi končno uspelo, saj je krvni test pokazal, da je koncentracija rastnega hormona v krvi končno le padla, in sicer s 3000 na 283. "Prvič, odkar je zbolela, je stopnja rastnega hormona normalna in to je dalo nam in drugim družinam s to boleznijo novega upanja," je takrat veselo novico komentirala njena mati Karen Strutynski. A veselje ni trajalo dolgo, saj se je raven znova začela višati in pristala na 500. Stopnja rastnega hormon pri zdravem človeku je okrog 250. Kot kaže, je bilo 12-letno spopadanje s to boleznijo prevelik pritisk na telo, zaradi česar ji je v soboto odpovedalo srce. Sporočilo, ki so ga njeni starši zapisali na njeno spletno stran, s katero je pomagala tudi drugim ljudem z agromegalijo po svetu, je bilo naslednje: "Zelo nam je žal, da moramo sporočiti, da je umrla naša preljuba Tanya Angus, in sicer 14. januarja ob 12.25, zaradi odpovedi srca in tranzitorne ishemične atake. Počivaj v miru, draga." Tranzitorna ishemična ataka (TIA) je oblika manjše kapi, do katere pride, ko se zmanjša dotok krvi v možgane. Tanya je v zadnjih nekaj letih doživela več takšnih kapi, a ta je bila zadnjo usodna.

Prejšnje leto je za tuje časopise pojasnila, kakšno je življenje z akromegalijo: "Včasih sem zaradi bolezni resnično na dnu, a najpomembnejša stvar je, da lahko ljudi seznanim s to boleznijo. Berem elektronska sporočila, ki mi jih pošiljajo ljudje in v katerih mi povedo, da sem njihova inspiracija, ali pa mi rečejo, kako zelo močna moram biti. Če s svojo zgodbo pomagam drugim ljudem, se mi zdi, da sem sposobna vsega," je povedala. Tanya je svoj izhod v žalosti našla predvsem na spletu, saj je na njem pridobila številne prijatelje po vsem svetu. Na ta način je komunicirala tudi z drugimi bolniki, ki so se spopadali s to boleznijo, in skupaj so se bodrili v težkih časih. Lansko leto se je z nekaterimi izmed njih tudi srečala na konferenci akromegalije v Las Vegasu, kjer ji je eden od sotrpinov povedal, da ko je slišal njeno zgodbo, se je odločil, da poišče zdravilo, ki jima bo rešilo življenje.

V zadnjih 12 letih je Tanya prestala tri operacije, s katerimi so ji različni kirurgi skušali odstraniti tumor. Kljub trudu jim ni uspelo doseči dela, iz katerega tumor izrašča, saj je bil ovit okrog njene notranje karotidne arterije. Tako so njeno srce, pljuča, sklepi in udi še naprej rasli in povzročali velik pritisk na njeno telo. Kljub neuspelim operacijam družina ni obupala. Mati Karen in očim Allan sta še naprej iskala nove načine, s katerimi bi se lahko spopadli zoper to stanje. Zadnje leto so zdravniki celo privolili v to, da podvojijo odmerek zdravil za zaviranje rasti, ki jih je Tanya prejemala v obliki bolečih injekcij v hrbtenico. Zdelo se je, da zdravljenje končno pomaga, a oktobra lansko leto je družina znova izvedela žalostno novico, da se je stopnja rastnega hormona spet povečala. Tako je to soboto Tanya izgubila boj s kruto boleznijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602