Je bila res usodna abstinenčna kriza?

NOVICE

Je bila res usodna abstinenčna kriza?

Ni.J.
29.07.2011, 10:55
4

Družina Amy Winehouse je trdno prepričana, da je pevka umrla zaradi abstinenčne krize. Ta naj bi namreč povzročila napade, ki so bili zanjo usodni. Je sploh mogoče umreti zaradi pomanjkanja alkohola?

Po mnenju staršev, naj bi bila Amy pred smrtjo 'čista', zato so prepričani, da je bila zanjo usodna abstinenčna kriza.
Po mnenju staršev, naj bi bila Amy pred smrtjo 'čista', zato so prepričani, da je bila zanjo usodna abstinenčna kriza.

Čeprav rezultati toksikoloških preiskav še niso znani, so sorodniki in bližnji prijatelji pokojne pevke Amy Winehouse prepričani, da je 27-letnica umrla zaradi pomanjkanja alkohola. Strokovnjaki te možnosti ne izključujejo.

Nekdo, ki je imel težave z alkoholom in je alkohol užival v ogromnih količinah več let zapored, bi lahko ob pomanjkanju utrpel tudi hude napade,“ pravi dr. Robert Schwartz iz Miller School of Medicine na miamijski univerzi. Takšni napadi naj bi povzročili, da posameznik skozi sapnik vdihne hrano iz želodca, kar vodi do zadušitve in smrti, pojasnjuje Schwartz. Usoden pa je lahko tudi udarec v glavo, ki ga lahko žrtev utrpi med napadom.

Kje lahko alkoholik poišče pomoč?

Pogosti simptomi abstinenčne krize vključujejo spalne motnje, znojenje in palpitacije oziroma napade hitrega bitja srca. Pojavijo se lahko tudi delirij, halucinacije, pospešen srčni utrip, visok krvni tlak in hiperventilacija.

Alkohol je za telo strupen. Vpliva na posameznikov metabolizem in osrednji živčni sistem. “Vendar pa se telo osebe, ki je odvisna od alkohola, privadi na te spremembe in zato pod vplivom alkohola deluje 'normalno'. Popolna in nenadna abstinenca je lahko v tem primeru izjemno nevarna, saj se poruši ravnovesje v organizmu,“ pojasnjuje Schwartz.

Alkoholik, ki se odloči za nenadno abstinenco, prestopi v obdobje čezmerne vzburjenosti,“ razlaga dr. Steven Novak, asistent profesor psihiatrije v Medical Centru na rochestrski univerzi. “Alkohol sam po sebi deluje kot pomirjevalo. Ko ga odvisnik neha uživati, pa se pojavijo znaki in simptomi abstinenčne krize, ki so popolnoma nasprotni učinkom alkohola.“ Abstinenca tako lahko povzroči tudi aritmijo, disfunkcijo ledvic ali jeter, kar je lahko za posameznika usodno.

Schwartz zato vsem alkoholikom, ki se želijo odvaditi svoje odvisnosti, svetuje, da to storijo s pomočjo zdravnika ali pa v enem od centrov za zdravljenje odvisnosti. “Takšne ustanove nudijo psihološko in zdravstveno pomoč, s pomočjo katere je odvajanje varnejše in učinkovitejše.“ V času detoksikacije strokovnjaki v tovrstnih ustanovah prav tako spremljajo posameznikovo zdravstveno stanje. “Detoksikacija oziroma razstrupljanje je pri odvajanju od odvisnosti izjemno pomembna, a je lahko nevarna, če se oseba tega loti sama doma. Razstrupljanje je veliko varnejše ob pomoči strokovnjakov,“ še dodaja Novak.