Vizita.si
Sarah Jessica Parker

Novice

Ups, Sarah, to pa ne sodi na rdečo preprogo!

Ni.J.
25. 09. 2011 10.23
24

Po letih in letih hoje v visokih petah Sarah Jessica Parker plačuje svoj davek. Kljub mladostnemu videzu in postavi zvezdničino telo namreč kazijo krčne žile na nartih.

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker FOTO: Reuters

46-letna Sarah Jessica Parker je na gala prireditvi v New Yorku blestela v obleki oblikovalke Stelle McCartney, a so njen videz še kako kvarile žilaste in utrujene noge.

Zvezdnica Seksa v mestu je oboževalka čevljev z visoko peto, a priznava, da je ta njena navada močno poškodovala njena stopala. "V resnici sem zares močno prizadela svoje noge," je izjavila že leta 2008. "Zaradi visokih pet jih sploh ne čutim več. V nogah nimam več nobenega občutka." In res je, tlačenje stopal v ozke čevlje z visokimi petami na dolgi rok povzroči poslabšan pretok krvi in s tem krčne žile ter uniči živčne končiče, s tem pa oslabi občutek v stopalih.

Krčne žile so običajno neboleče, a vidno izstopajoče in vijolične oziroma modre barve. Simptomi krčnih žil poleg tega vključujejo občutek težkih nog in bolečino v nogah, žgoč, utripajoč občutek, mišične krče in otekanje spodnjega dela noge, bolečino, ki se po daljšem obdobju sedenja ali stanja okrepi, srbečico okoli ene ali več ven ter kožne razjede, ki lahko kažejo na resno obliko bolezni ožilja.

Čeprav so krčne žile načeloma nenevarne, pa lahko privedejo tudi do zapletov. Okoli njih se lahko oblikujejo izjemno boleče razjede, še posebej v gležnjih, ob pojavu katerih je treba čim prej obiskati zdravnika. Lahko pa se vena v nogi tako močno razširi, da povzroči nenadno zatekanje noge. Nenadno zatekajte vedno razumite kot urgentno stanje in nemudoma odidite do zdravnika, saj gre lahko za krvni strdek in vnetje stene vene ob strdku v veni.

Za nastanek krčnih žil je lahko 'krivih' več dejavnikov, predvsem pa staranje in nosečnost. Tveganje za njihov nastanek pa močno povečujejo številni dejavniki, med katerimi so najpomembnejši nošnja visokih pet, ženski spol, genetika, prekomerna telesna teža in dolgotrajno stanje ali sedenje, ki preprečuje normalno kroženje krvi.

Na nastanek krčnih žil pa lahko v določeni meri vplivate tudi sami. Preventivni ukrepi obsegajo redno fizično aktivnost, uživanje čim manj slane prehrane, bogate z vlakninami, izogibanje visokim petam in oprijetim oblačilom, redno dvigovanje nog, spreminjanje položaja iz stoječega v sedečega in obratno ter uravnavanje telesne teže. Nosite lahko tudi kompresijske nogavice. Te je treba nositi ves dan, delujejo pa tako, da se tesno prilegajo nogam in tako pomagajo venam in nožnim mišicam, da učinkoviteje prenašajo kri nazaj v srce.

Če vam nogavice in zdrav življenjski slog ne bodo pomagali, lahko preizkusite še druge načine zdravljenja varikoznih ven. Preizkusite lahko skleroterapijo, pri kateri z injekcijami posebne raztopine povzročijo izpraznjenje krvi, ki se je nabrala v veni, in zapiranje ven in tako ozdravijo pajkaste in nekatere večje krčne žile. Na voljo so tudi laserski posegi, odstranjevanje s pomočjo katetrov, odstranjevanje dolgih ven skozi manjšo zarezico, ambulantna flebektomija, pri kateri fizično odstranijo krčne žile in endoskopska operacija ven, ki običajno pride v poštev pri osebah z napredovalim stanjem in razjedami. Preden se odločite za kakršen koli poseg, se o njem posvetujte z zdravnikom.

Kaj vi menite o Sarinih nogah? Komentirajte na naši Facebook strani. Pridružite se nam s klikom na

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602