Vizita.si
image (28)

Novice

Usodna oteklina obraza

Ni.J.
10. 08. 2010 15.45
0

69-letni Evelyn Crawford je obraz močno otekel. Obiskala je osebnega zdravnika, ki ji je zatrjeval, da ima zgolj alergijo, vendar pa je nesrečna babica 36 ur zatem umrla.

69-letna babica Evelyn Crawford je zaradi nenavadne otekline na obrazu obiskala osebnega zdravnika. Oteklina se ji je pojavila po rentgenskem slikanju poškodovanega kolena, zato je bil zdravnik prepričan, da je šlo zgolj za alergijsko reakcijo. Zatrjeval ji je, da ne gre za nič hujšega in ji svetoval, naj obišče lekarno, vendar pa je babica le 36 ur po obisku zdravnika umrla.

Evelyn, babico treh vnukov, je naslednje jutro, ležečo na tleh, našla njena 45-letna hči Aileen. Evelyn je prestajala grozne muke, zato jo je nemudoma odpeljala v bolnišnico, vendar pa je nekaj ur zatem na intenzivnem oddelku umrla. Zdravniki so odkrili, da babica in imela nikakršne alergijske reakcije, temveč da je bil zanjo usoden nekrotizirajoči fasciitis oziroma mesojeda bakterija, ki je najprej prizadela njeno glavo in v nekaj urah dosegla celo telo.

“Če bi zdravniki takoj prepoznali bolezen in ji predpisali ustrezna zdravila, sem prepričan, da bi bila Evelyn še vedno med nami,“ pravi njen 45-letni zet Steve Hammond. “Tako pa so jo domov poslali v prepričanju, da je imela alergijsko reakcijo in naj v lekarni prosi za zdravila proti alergiji. No, 36 ur pozneje smo jo izgubili. To je tragedija. Pred tem je bila popolnoma zdrava ženska!

Bakterija, ki povzroča nekrotizirajoči fasciitis, lahko vstopi v telo skozi najmanjšo ranico. Ko enkrat vstopi v telo, začne sproščati toksine, strupe, ki začnejo razjedati meso in mišice.

Zdravnica Carol Cooper meni, da zdravniki ne bi smeli spregledati otekline, s kakršno se je pri zdravniku pojavila Evelyn. “Oteklina na obrazu je lahko posledica številnih zdravstvenih težav. Pojavi se lahko pri boleznih ledvic, pri resnih okužbah, kakršna je bila ta, srčnih boleznih, boleznih jeter in pri avtoimunskih težavah.“ Prav zato opozarja, da je treba vsakršen simptom vedno jemati skrajno resno in zadevo proučiti, naj se zdi še tako nepomembna in nenevarna. “V takem primeru bi se moralo zdravstveno osebje vedno vprašati, do česa lahko pride v najhujšem primeru in kaj bi v najslabšem primeru lahko povzročilo izbruh simptoma,“ še zaključuje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587