Vizita.si
Nenehno se je tehtala in obsedeno je telovadila.

Novice

V 15 letih ni opazil, da se žena spopada z bulimijo

E. D.
07. 07. 2011 08.08
3

Elaine se je z motnjami hranjenja spopadala kar 15 let. Po vsakem obroku je bruhala, obsedeno se je tehtala in telovadila. Šele ko je začela bulimija močno načenjati njeno zdravje, je o težavah povedala možu.

Vse se je začelo, ko je bila Elaine Waddy še najstnica. Takrat so jo vrstniki zbadali, da ima poševne oči in debele noge ter predvsem opazka o debelih stegnih jo je močno prizadela. Ko je prišla domov, je dolgo zrla v svojo podobo v ogledalu ter se naposled odločila, da je vsekakor čas, da začne hujšati. Sprva je količinsko zmanjšala obroke in obsedeno telovadila ter tako izgubila kar nekaj kilogramov. A ker je imela tako rada hrano in se včasih kakšnim dobrotam kar ni in ni mogla upreti, je začela po obilnih obrokih bruhati. ''Takrat sem bruhala samo enkrat tedensko, po kakšnem kaloričnem in količinsko obsežnem obroku,'' se spominja.

Potem pa sta se njena starša ločila in vso bolečino je začela tešiti prav s hrano. ''Šla sem do hladilnika in pojedla vse, kar mi je prišlo pod roke. Nekako me je hrana oziroma občutek sitosti potolažil. A ko sem se zavedela, koliko sem pojedla, sem se začela počutiti slabo in zaužitih kalorij sem se takoj rešila z bruhanjem,'' pripoveduje. Tako je pri 15 letih bruhala vsak dan večkrat in ravno v obdobju, ko je še globlje zapadla v motnje hranjenja, je spoznala svojega sedanjega soproga Ollyja, pred katerim je težave spretno skrivala.

Elaine je po vsakem obroku bruhala (simbolična fotografija).
Elaine je po vsakem obroku bruhala (simbolična fotografija). FOTO: iStockphoto

Tri leta pozneje je par izvedel, da je Elaine noseča in čeprav naraščaja nista načrtovala, sta bila nad novico navdušena. ''Vedela sem, da moram normalno jesti, sicer bom škodovala otroku. Takrat so bile moje prehranjevalne navade spet normalne,'' se spominja danes 29-letna Elaine. A kmalu po rojstvu prvega otroka je začela novopečena mamica spet bruhati in težave še naprej spretno skrivala pred možem. Tudi med naslednjimi štirimi nosečnostmi je jedla normalno, potem pa se je, takoj ko je rodila, spet zatekla nazaj k bruhanju po obrokih in obsedeni telovadbi.

A po 15 letih je nenehno bruhanje po obrokih načelo njeno zdravje. Bila je slabotna in omotična. Srce ji je velikokrat podivjalo in bati se je začela, da jo bo nekega dne preprosto izdalo srce. Lasje so ji začeli izpadati v šopih, bila je bleda in izžeta, kar je opazil tudi Olly. Prosil jo je, naj odide k zdravniku in mu pove o svojem slabem počutju. Ker mu ni hotela povzročati skrbi, mu je ustregla in osebnemu zdravniku res priznala, da se že vrsto let spopada z bulimijo. Ta jo je napotil v skupino za samopomoč, kjer je o motnjah hranjenja odkrito spregovorila in svojo življenjsko zgodbo prvič delila z drugimi. Vodja skupine pa ji je rekel, da mora tudi moža seznaniti s svojimi težavami, in nasvet je upoštevala. Takoj, ko je prišla s srečanja, ga je posedla na zofo in ko je hotela odpreti usta, je bruhnila v solze. Olly je vedel, da je nekaj hudo narobe, in s strahom pričakoval, kaj mu bo povedala. Ko je slišal, da se že 15 let na skrivaj spopada z bulimijo, ni mogel verjeti svojim ušesom. ''Nič me ne bi moglo pripraviti na to, kar mi je takrat povedala. Bilo je, kot bi prejel močan udarec,'' se spominja. ''Počutil sem se tako krivega. Le kako nisem opazil česa takega?''

Olly je začel skupaj z Elaine hoditi na skupinska srečanja, veliko sta se pogovarjala o njenih težavah in ves čas ji je stal ob strani. Z njegovo podporo je uspela bulimijo premagati. Zdaj je njena teža ravno pravšnja in spet je pri močeh. Lahko se igra z otroki, lahko pospravlja in kuha, nič več ni izčrpana in slabotna. ''Prvič v življenju sem zadovoljna s svojo postavo,'' pravi in dodaja: ''Še vedno imam tiste malo slabše dneve, ko me spet vleče nazaj v motnje hranjenja. A z Ollyjem na svoji strani mi bo gotovo uspelo težave povsem premagati.''

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587