Vizita.si
image (28)

Novice

V 30. minuti življenja podrla nepričakovan rekord

S.P.
18. 12. 2012 07.44
1

Petmesečna Jessica Muse je že dobrih 30 minut po rojstvu presenetila celo zdravnike, ki so se znašli v precej nenavadnem položaju. Gre namreč za najmlajšo pacientko na svetu, ki je prestala izjemno tvegano operacijo na odprtem srcu.

Danes petmesečna Jessica Muse je najmlajša oseba na svetu, ki je prestala operacijo na odprtem srcu, saj so ta izjemno tvegan pa vendarle nujen poseg izvedli zgolj pol ure po njenem rojstvu. Že med razvojem je namreč utrpela sindrom hipoplastičnega levega srca, kar pomeni, da je bila leva stran njenega srca precej nerazvita in skorajda nedelujoča.

Diagnozo so postavili med rutinskim ultrazvočnim pregledom, ko je bila njena mati Claire Muse v 20. tednu nosečnosti. Že v samem začetku je bilo jasno, da je njeno življenje močno ogroženo, zato so starše opozorili na možnost, da ne bo preživela niti prvih minut življenja. Claire so premestili v bolnišnico Children's Heart Unit Fund, kjer so nekaj mesecev pozneje opravili tudi carski rez in novorojenko nemudoma pripravili na operativni poseg – arterijsko septostomijo.

Dr. Asif Hasan jo je prvič operiral že pol ure po njenem rojstvu in ni trajalo dolgo, da se je zgodba ponovila. “Zaradi številnih zapletov je morala drugo 7-urno operacijo na odprtem srcu prestati že 10 dni po prvem tovrstnem posegu. Njene prsi so morali takrat iz nekega razloga pustiti odprte, zaradi česar so jo pozneje povili v plastično folijo, pod katero sem lahko videla biti njeno majhno, šibko srce. Šele ko sem videla, da ni nič večje od majhnega oreščka, sem spoznala, s čim se pravzaprav borimo,“ se spominja njena mati.

Jessici je do danes uspelo prestati že 9 večjih operacij, in če bo lahko vzdržala, bo v prihodnosti potrebovala vsaj še 2. “Rada bi jo objela in obvarovala, a vem, da lahko to storijo le čudežne roke zdravnikov. Brez osebja Jessica danes ne bi bilo več med nami, zato moja zahvala nikoli ne bo mogla biti dovolj velika. Ko jo gledam, kako hrabro se bori in vztraja na svoji trnovi poti, občutim velik ponos, da je moja hčerka. Zdaj veselo pričakujemo njeno 10. leto starosti, ko ji bodo lahko končno presadili srce in bodo vse naše težave le še del grenke preteklosti“.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587