Vizita.si
image (28)

Novice

V bolnišnico je prišla zaradi zlomljene noge, iz nje pa …

K.B.
26. 03. 2014 08.04
10

79-letna Golda Humphrey je v bolnišnici preživela kar pet mesecev, ko se ji je na nosu pričel razvijati smrtno nevarni maligni melanom. Čeprav so jo zdravniki in medicinske sestre vsak dan obiskali, niso prepoznali, da gre za nevarnega kožnega raka. Še več, dali so ji celo vzdevek Ostržek, a je niso poslali na testiranje.

Nesrečna babica Golda Humphrey si je zlomila nogo in zaradi zloma kar pet mesecev preživela v bolnišnici. A v času zdravljenja se ji je na nosu pričela razraščati nevarna rakava tvorba, za katero pa so bili zdravniki prepričani, da je le cista ali posledica reakcije na zdravila, ki jih je jemala. Iz nje so se celo šalili in ji nadeli vzdevek Ostržek. Nekdanja voznica avtobusa Golda Humphrey za britanski Daily Mail ni želela razkriti, v kateri bolnišnici se je to zgodilo, je pa pojasnila, da je še danes v šoku zaradi dogodkov.
''Razumem, da so izmaličili moj obraz, da bi mi rešili življenje in zato sem zelo hvaležna. A v času, ko mi je na obrazu rasel tumor, sem se srečala z ducatom zdravnikov in medicinskih sester – številni so komentirali moj nos, a si niso vzeli časa, da bi naredili kakšen test. Ko so mi končno diagnosticirali kožnega raka, je bilo prepozno. Tumor je bil že tako velik, da se je razširil na moje ustnice in potrebovala sem dve operaciji, da so ga odstranili,'' je pojasnila obupana Golda. ''Na koncu je bil že v velikosti repe. Če bi ga odkrili prej, bi danes lahko še vedno vohala rože v svojem vrtu. Tako sem jezna. Sedaj pa sem ostala z ogromno luknjo na sredini obraza in sem videti, kot da bi me nekdo ustrelil.''

Njene težave so se pričele julija 2011, ko je doma v Kentu padla med vrtnarjenjem in si zlomila stegnenico ter zdrobila pogačico. Sprva so jo hospitalizirala za 15 tednov, ko se njena noga ni zdravila, pa je prestala operacijo, s katero so ji popravili poškodovano koleno. Med njenim bivanjem v bolnišnici ji je na vrhu nosu pričela rasti nenavadna tvorba. ''Pojavila se je v ponedeljek, imela sem krasto skozi teden in nato je v petek odpadla sama po sebi. Česa takšnega še nisem videla. Zdravniki in medicinske sestre so rekli, da je šlo za reakcijo na zdravila in kmalu bi jih prenehala jemati, zato krast nisem jemala resno. Mislim, pač jih ne jemlješ resno, kajne? Preprosto zaupaš zdravnikom, da imajo prav in da bi vedeli, če bi v resnici šlo za resno stvar,'' pojasnjuje. A po tem, ko je septembra 2011 prestala operacijo kolena, je krasta pričela postajati vse večja in večja in ni več odpadla. Njena hči 54-letna Golda Helmsley iz Essexa pojasnjuje, da so jo sestre pričele klicati Ostržek, a se jim njen izrastek na nosu ni zdel nič nenavadnega. ''Zanje je bilo to skoraj kot ljubkovalno ime. Moja mama ga je sovražila, a ni nič rekla glede tega, ker je pač take vrste gospa. Nikoli ni delala iz muhe slona. A bilo je, kot da ji na nosu rase rog. Po operaciji kolena, je bula kar rasla in rasla. Nato so jo odpustili iz bolnišnice in je še kar rasla. Vsi zdravniki in sestre, s katerimi sem se pogovarjala so rekli, da gre le za cisto ali reakcijo na njena zdravila in ni se jim zdelo, da bi morali biti zaradi tega zaskrbljeni.''

Vse dokler gospa Humphrey decembra ni dobila drugega mnenja, ko jo je na domu njene hčere pregledal zdravnik iz druge bolnišnice, ki je nadomeščal osebje bolnišnice, v kateri se je zdravila zaradi zloma. Bilo je pet mesecev po tem, ko se je nenavadna tvorba pojavila prvič. Zdravnik ji je omenil, da bi lahko šlo za kaj bolj resnega in jo napotil v njihovo bolnišnico. Tam so ji opravili biopsijo in ji povedali, da trpi za malignim melanomom na nosu in ustnicah.

Z dvema operacijama so ji kirurgi v bolnišnici v Essexu odstranili skoraj ves nos, del zgornje ustnice in ji vzeli nekaj kože z vratu za presaditev. Dali so ji protetični nos, ki pa ga noče nositi, saj je neudoben. Gospa Humphrey in njena družina, ki so popolnoma iz sebe, saj bi ob pravočasni diagnozi gospa lahko obdržala nos, sedaj razmišljajo o tožbi bolnišnice v Kentu zaradi malomarnosti. Kot pravijo, je bilo nešteto priložnosti, ko bi tumor lahko odkrili prej.
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587