Vizita.si
image (28)

Novice

V enem letu tako kruta sprememba

L. E.
15. 12. 2016 07.45
7

"Mislila sem, da imam težave z zobmi. Da bom potrebovala plombo ali mi bodo morali, v najslabšem primeru, kakšen zob izpuliti," pripoveduje 27-letna Tajka. Ko je pred enim letom obiskala zobozdravnika, ni niti pomislila, kako drugačno bo kmalu njeno življenje zaradi tega, ker si ni mogla privoščiti zdravljenja. Na Tajskem je zdravstvo zelo privatizirano.

27-letna Jennie Yoo iz Bangkoka na Tajskem potrebuje zdravljenje. Ima raka v kosti čeljusti. A ker ne more plačati toliko kemoterapije, kolikor je potrebuje, tumor, ki ga povzroča ta rak, rase. In to četudi bi ga bilo mogoče uničiti. Zaradi tega, ko zdaj zapusti dom, da bi se izognila pogledom neznancev, nosi masko in klobuk. Preselila se je nazaj k staršem in si želi le, da bi bila spet zdrava in bi lahko normalno živela.

Zdravnika je obiskala, ker jo je bolel zob. Toda rentgensko slikanje je odkrilo raka, ki je povzročil, da je na levi strani njene čeljusti rasel tumor. Kljub šestim ciklom kemoterapije še naprej rase in je v enem letu njen obraz močno spremenil. Tako zelo, da so jo ljudje, ko je delila svojo zgodbo na spletu, celo obtožili, da gre za Photoshop. Odgovorila jim je z videoposnetkom.

"Ko so mi rekli, da je v kosteh moje čeljusti rak, sem bila šokirana. Nisem vedela, kaj narediti," pripoveduje. "Ker so kemoterapije drage, jih nimam redno. Zato moj tumor še naprej raste." Za cikel mora plačati več kot 2000 evrov. Delati več ne more, družina le stežka zbere toliko denarja. Zdravniki so ji dejali, da bi ji še približno pet ciklov kemoterapije pomagalo. A ker Tajska nima dobrega javnega zdravstva in je to močno privatizirano, mora najprej najti denar.

"Zdaj zame skrbijo starši, plačujejo za moje zdravljenje, dom, hrano. Žal mi je, da se moram pri svojih letih spet zanašati nanje. Rada bi spet nadaljevala z življenjem, imela službo kot vsak, se spet počutila normalno. Rada bi bila močna oseba, ki skrbi sama zase." Upa, da bo še pravočasno zbrala dovolj denarja.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587