Vizita.si
telo

Zdravje

V formi brez diete in odrekanja

Nataša Jurca
06. 01. 2012 08.24
4

Če ste v teh dneh pretiravali s hrano in se počutite "zamaščeni", napihnjeni in zaprti, poskrbite za očiščenje svojega organizma in tako izgubite vse odvečne kilograme, ki ste si jih nabrali v tem času.

S kumino boste zmanjšali občutek napihnjenosti in izgubili že prvih nekaj centimetrov obsega trebuha. Prežvečite jo ali z njo začinite jedi.
S kumino boste zmanjšali občutek napihnjenosti in izgubili že prvih nekaj centimetrov obsega trebuha. Prežvečite jo ali z njo začinite jedi. FOTO: iStockphoto
Statistike kažejo, da med božično-novoletnimi prazniki naberemo za 32 odstotkov več teže kot v drugih delih leta. Ti kilogrami se naberejo predvsem v predelu trebuha, zaradi česar se občutki zamaščenosti, teže v želodcu in napihnjenosti pojavijo že ob koncu vsakega obroka, ne le po nažiranju. Seveda je pri vsem tem veliko odvisno od našega črevesja, ki je preobremenjeno, saj mora v tem času predelati veliko več hrane kot sicer, poleg tega je tudi bolj začinjena in bolj mastna.

Kumina za ploski trebušček

Če ste se med prazniki "basali" s poticami, alkoholom, mastnimi pečenkami in drugimi dobrotami, potem je skrajni čas, da storite še nekaj dobrega za svoje telo in organizem očistite nesnage, sicer bosta trpela tako vaše črevesje kakor tudi tehtnica. Izogibajte se sladkim in mastnim jedem, jedi pa pripravljajte s kumino, ki bo očistila vaše črevesje.

Če boste zaužili žličko do dve kumine na dan, boste zmanjšali fermentacijo, občutek teže v želodcu ter napihnjenost, ki so posledica uživanja ogljikovih hidratov, sladkorjev, kvasa in mesnih beljakovin. Kumina je namreč znana po tem, da preprečuje fermentacijo, absorbira pline in nevtralizira občutek teže, ki ga lahko v želodcu ustvarijo čezmerne količine hrane.

Kumine vam ni treba uživati samostojno. Z njo lahko začinite enolončnice, zelenjavo, ribo ali meso, a jo dodajte tik pred koncem kuhanja. Lahko pa jo prežvečite tudi po jedi.

Napihnjenosti in tistih nekaj kilogramčkov, ki se vam jih je nabralo med prazniki, se lahko znebite brez posebne diete.
Napihnjenosti in tistih nekaj kilogramčkov, ki se vam jih je nabralo med prazniki, se lahko znebite brez posebne diete.FOTO: iStockphoto

Ananas vas bo "razmastil"

Ananas je eksotični sadež, ki ni le odličnega okusa, temveč je tudi odličen za naš organizem. V njem se namreč skrivajo prebavni encimi, ki pomagajo pri hujšanju in topljenju maščob ter pospešujejo prebavo težkih jedi.

Idealno bi bilo, če bi približno pol ure pred vsakim obrokom zaužili od dve do tri rezine ananasa ter tako olajšali delovanje trebušni slinavki in črevesju. Ananas pa ne zmanjšuje le absorpcije zaužitih kalorij, temveč zmanjšuje tudi občutek lakote, kar pomeni, da boste, če si boste pred obrokom privoščili nekaj ananasa, zaužili manj hrane, kot bi je sicer.

Da bo počutje še boljše, si ali zjutraj ali po službi privoščite malo rekreacije. Rahel tek, daljši sprehod s psom ali prijateljico ter igra z otroki na dvorišču vam bodo namreč še kako koristili.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587