Vizita.si
Za izvedbo posega zdravniki potrebujejo le privolitev staršev in pisno izjavo, zakona, ki bi tovrstno početje prepovedoval, pa ni.

Novice

Dojenčicam spreminjajo spol, ker si želijo sina!

Ni.J.
01. 07. 2011 06.20
11

V Indiji si nekateri starši tako obupano želijo imeti sina, da komaj leto dni stare deklice že pošiljajo na operacije za spremembo spola. Indijski mediji poročajo o več sto primerih letno.

Za izvedbo posega zdravniki potrebujejo le privolitev staršev in pisno izjavo, zakona, ki bi tovrstno početje prepovedoval, pa ni.
Za izvedbo posega zdravniki potrebujejo le privolitev staršev in pisno izjavo, zakona, ki bi tovrstno početje prepovedoval, pa ni. FOTO: Reuters

V časopisu Hindustan Times so pred kratkim opozorili na šokanten in nezaslišan trend, ki se je pojavil v Indiji. Zaradi ogromne želje staršev po tem, da bi imeli sina, namreč na številnih priznanih klinikah in v bolnišnicah spol spreminjajo že deklicam, starim od enega do pet let.

V Indiji je ugotavljanje spola med nosečnostjo prepovedano, da se ne bi ženske masovno odločale za splav. Kljub temu je število žensk v določenih predelih Indije močno upadlo, celo toliko, da je na deset moških rojenih samo sedem žensk. Indijska družba je namreč močno nagnjena k temu, da poveličuje sinove, ki veljajo za dediče, hčere pa so mnogokrat razumljene zgolj kot breme, saj njihova poroka za starše pomeni ogromen strošek.

Premožni starši iz Delhija in Mumbaja se po poročanju indijskih časnikov zato obračajo na klinike in bolnišnice, predvsem v mestu Indore v osrčju Indije, pri čemer za sorazmerno nizko ceno, približno 2.250 evrov, svoje hčerke s pomočjo kirurgov spreminjajo v sinove. Vse to počnejo kljub temu, da vedo, da bodo njihovi "sinovi" neplodni.

Novice o hudi zlorabi operacije, ki se običajno uporablja za korekcijo genitalnih nepravilnosti pri odraslih osebah, so že sprožile val ogorčenja in kritik na Twitterju in drugih socialnih omrežjih. Pisateljica in feministka Taslima Nasreen je vodila upor na Twitterju in zapisala: "Šokantno! Ne samo, da ubijajo še nerojene deklice, tudi kirurško jih spreminjajo v dečke! Zdravniki, ki izvajajo te nezakonite posege, si zaslužijo dosmrtno zaporno kazen." Nacionalna komisija za zaščito otrokovih pravic pa je od vlade zahtevala, da razišče zadevo in izpraša vse zdravnike ter preišče bolnišnice, v katerih naj bi domnevno izvajali tovrstne posege.

Postopek spremembe spola vključuje najprej rekonstrukcijo penisa z uporabo tkiva ženskih spolnih organov, zatem pa otroku predpišejo hormonska zdravila. Znano je, da naj bi samo sedem kirurgov, ki opravljajo tovrstne rekonstrukcijske operacije, na leto opravilo od 200 do 300 teh posegov. Od vseh primerov naj bi bila samo ena deklica starejša od 14 let, ko je dovolj stara, da se lahko na njej opravlja ta poseg.

Zdravniki trdijo, da so posege izvajali zgolj na otrocih, pri katerih naj notranji spolni organi ne bi sovpadali z zunanjim delom spolovil, saj naj bi se te deklice rodile z moškimi notranjimi spolnimi organi. "Gre za rekonstrukcijske operacije pri otrocih, katerih notranji spolni organi kažejo na to, da je otrok moškega spola. Ne gledamo zgolj spolovila, temveč se orientiramo zgolj na podlagi notranjih spolnih organov. Kirurgi za izvedbo teh posegov potrebujemo zgolj privolitev staršev in pisno izjavo," pravi pediatrični kirurg iz Indora dr. Brijesh Lahoti. Ker Indija nima urejenega sistema, s katerim bi lahko preverila resničnost teh trditev, zdravnikom ne morejo dokazati, da so v prekršku. "Ko otrok odraste, bi bil lahko zmeden in ne bi vedel, kateremu spolu pripada. S to operacijo lahko preprečimo tovrstne težave in z njimi povezane psihološke probleme," se brani še dr. Milind Joshi, pediatrični kirurg, ki prav tako izvaja te posege. Starš enega od otrok, ki je prestal rekonstrukcijsko operacijo spolovil pri dveh letih, je za Hindustan Times povedal: "Mislim, da moj otrok, ko odraste, ne bo več zmeden glede tega, kateremu spolu pripada, poleg tega pa bo lahko živel normalno življenje, saj ne bo imel nobenih spominov na operacijo."

Vendar nasprotniki takšnih posegov pravijo, da lahko imajo ti posegi dolgoročne psihološke učinke na otroka, ki morda ne bo sprejel spola, v katerega je bil spremenjen zaradi staršev. Prav zato tudi opozarjajo starše, naj se za tovrstne posege odločajo razumno.

V Indiji se lahko otroci za posege odločajo šele, ko so stari 14 let ali več, do takrat pa o njihovi usodi odločajo starši.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587