Vizita.si
image (28)

Novice

V Italiji sta se rodili dvojčici z enim srcem: operirati ali ne?

Ni.J.
22. 07. 2011 08.12
3

Pred nekaj tedni sta se v Bologni rodili siamski dvojčici z enim srcem in enim prsnim košem. Zdravniki so sedaj v dilemi, ali naj dvojčici ločijo ali ne, saj je poseg izjemno tvegan, zanj pa potrebujejo dovoljenje komisije za medicinsko etiko.

V bolonjski porodnišnici Sant'Orsola-Malpighi sta se pred nekaj tedni rodili siamski dvojčici s skupnim prsnim košem in samo enim srcem. Gre za izjemno redek primer, ki ni zapleten zgolj z medicinskega, temveč tudi z etičnega vidika. Zdravniki namreč ne vedo, ali bi dvojčici ločili ali ne, saj je tveganje ogromno, možnost preživetja brez posega pa majhna.

Deklici sta trenutno v dobrem zdravstvenem stanju, sicer pod stalnim nadzorom medicinskega osebja na polikliniki in pod budnim očesom pediatričnega kirurga Maria Lime. Vendar so se zdravniki sedaj znašli pred izjemno težkim vprašanjem: kaj storiti?

Novorojenki od rojstva prestajata številne preiskave, s katerimi bodo zdravniki zbrali in predelali podatke o kompleksni anatomski situaciji ter tako bolje razumeli, kaj lahko storijo, da deklicama pomagajo in jima zagotovijo preživetje. Nobenega dvoma ni, da je primer skrajen tako z medicinskega kot tudi etičnega vidika. Zato bo glede prihodnosti dvojčic v kratkem zasedala tudi komisija za medicinsko etiko in se posvetovala s sodelujočimi zdravniki.

V Italiji to ne bi bil prvi primer ločevanja siamskih dvojčkov. Leta 1985 so v bolonjski bolnišnici operirali dvojčka, ki sta imela zraščeni glavi, a je bila dolga in kompleksna operacija prenaporna za mala junaka, da bi preživela. Zatem sta se leta 2001 v Palermu rodili siamski dvojčici Sara in Maria Eleonora s podobnimi značilnostmi kot dvojčici, ki sta se sedaj rodili v Bologni. Saro in Mario Eleonoro so kirurgi želeli ločiti in opraviti dvojno presaditev srca, a sta še pred posegom umrli. 

Ker je poseg, ki čaka novorojenki, izjemno zapleten in tvegan, njuno srce pa prešibko, da bi lahko še dolgo pri življenju ohranjalo dve telesi, se bodo morali starši in zdravniki kmalu soočiti s sprejemanjem težkih odločitev. Vodstvo bolnišnice primera ne komentira, ker sta starša deklic prosila za spoštovanje zasebnosti.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587