Vizita.si
Pred prazniki je v nakupovalnih centrih ogromno ljudi, zato je verjetnost, da boste staknili kakšno okužbo tolikio večja.

Novice

Tem kotičkom nakupovalnih centrov se raje izognite

Ni.J.
17. 12. 2011 08.22
2

Če si želite stakniti kakšno virozo, gripo, prehlad ali še kaj hujšega, pojdite v enega od nakupovalnih centrov. Ker pa je to verjetno zadnja stvar, ki bi si jo kdo želel v času decembrskega veseljačenja, preverite, kje tiči največ virusov in bakterij.

Pred prazniki je v nakupovalnih centrih ogromno ljudi, zato je verjetnost, da boste staknili kakšno okužbo tolikio večja.
Pred prazniki je v nakupovalnih centrih ogromno ljudi, zato je verjetnost, da boste staknili kakšno okužbo tolikio večja.FOTO: iStockphoto
Kjer je ogromno ljudi, tam so tudi virusi in bakterije. Predstavljamo vam šest lokacij v nakupovalnih centrih, kjer se boste tem nadležnim in prav nič dobrodošlim mikroorganizmom izognili le s pomočjo učinkovitih preventivnih ukrepov.

Umivalniki na straniščih

Stranišča nedvomno veljajo za najbolj onesnažene lokacije v nakupovalnih centrih, morda pa boste presenečeni, če vam povemo, da se največ škodljivih mikroorganizmov ne nahaja na straniščnih školjkah, temveč na umivalnikih. Bakterije, vključno z bakterijo E.Coli, se namreč zadržujejo na pipah in ročkah ter plastiki, s pomočjo katere iztisnemo na roko milo, saj so to predmeti, ki se jih najprej dotaknemo, ko opravimo na stranišču. Poleg tega so umivalniki vedno vlažni, zato so pravo prgišče bakterij. Da bi se zaščitili, si roke vedno vsaj 20 sekund umivajte z milom in nato temeljito splaknite, še bolje pa je, če s seboj nosite priročno stekleničko dezinfekcijskega sredstva. Ko zapustite prostor, vrata odprite in zaprite s pomočjo papirnate brisačke.

Mizo v restavraciji si razkužite, prav tako pa tudi roke.
Mizo v restavraciji si razkužite, prav tako pa tudi roke. FOTO: iStockphoto
Mize v restavracijah

Čeprav se zdi miza v restavraciji na prvi pogled čista, velikokrat ni, četudi jo je natakar obrisal pred vašimi očmi. Krpe in gobice, s katerimi natakarji običajno brišejo mizo, so namreč velikokrat umazani, slabo izprani ter zato pravo leglo bakterij. Da bi bil prostor pod vašim krožnikom čist, s seboj v torbici ali žepu nosite dezinfekcijski robček, s katerim lahko obrišete mizo kadarkoli želite. Robčki naj vsebujejo alkohol ali kakšno drugo sredstvo, ki uničuje mikroorganizme.

Držala ob tekočih stopnicah

Da v držalih ob tekočih stopnicah lahko najdemo marsikaj, je pokazala ameriška analiza, ki jo je vodil profesor makrobiologije dr. Charles Gerba iz univerze v Arizoni. Odkril je namreč, da se na eh držalih najedo sledi hrane, bakterije E.Coli, urin, fekalije, različni drugi izločki in celo kri. Če je prisotna sluz, pa obstaja tudi izjemno velika verjetnost, da se na tovrstnih držalih nahajajo tudi bakterije in virusi prehlada ter gripe. In kako se sluz z virusi znajde na držalih? S kihanjem in kašljanjem v roko, seveda. Vsej tej nesnagi se boste najbolje izognili, če se držal ne boste dotikali ali pa si roke redno razkuževali.

Tipke na bankomatu

Ko so v redišči Tajpeja analizirali 38 bankomatov, so strokovnjaki odkrili, da se na vsaki tipki nahaja vsaj 1200 različnih mikroorganizmov. Med njimi so našli tudi bakterije E.Coli, viruse, ki povzročajo gripe in prehlade. Še posebej veliko bakterij in virusov pa se je nahajalo na tipki 'potrdi', saj se je mora pri uporabi bankomata dotakniti prav vsakdo. Da bi se zaščitili, si po uporabi bankomate roke razkužite z dezinfekcijskimi robčki ali pa si jih dobro umijte, če imate priložnost.

Ko igračko prinesete domov, jo najprej razkužite ali operite, odvisno od materiala, šele nato jo dajte otroku.
Ko igračko prinesete domov, jo najprej razkužite ali operite, odvisno od materiala, šele nato jo dajte otroku.FOTO: iStockphoto

Trgovine z igračami

Trgovine z igračkami so lahko bolj nasičene z bakterijami, kakor igralnice, saj otroci igračke dajejo v usta, jih naslanjajo k obrazu, vanje kihajo in kašljajo. Igračke, še posebej takšne, s katerimi otroci spijo, po nakupu obvezno operite v pralnem stroju, trdne igračke, ki niso bile zavite v škatli, pa razkužite z milom in vodo, alkoholom ali kisom.

Trgovine s telefoni

V trgovini s telefoni se kupci običajno telefonov ne le dotikajo, temveč jih naslanjajo na lice, k ušesu in jih dodobra pretipajo. Medtem ko se vi igrate s telefonom, tako lahko nase navlečete tisoče mikroorganizmov, ki so jih na telefonu pustili ljudje, ki so ga preizkušali pred vami. V trgovinah sicer telefone in druge predmete skrbno čistijo, a jih ne razkužujejo. Preden preizkusite vse nove tehnološke igračke, jih torej obrišite z dezinfekcijskim robčkom. Lepo pa bi bilo, če bi jih obrisali tudi po uporabi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587