Vizita.si
image (28)

Novice

V maternici je imela 23 kg težak tumor

Ni.J.
26. 08. 2010 13.11
3

Argentinski zdravniki so 54-letni ženski iz maternice odstranili največji maligni tumor na svetu. Težak je bil neverjetnih 23 kilogramov!

Zdravniki so 54-letni ženski iz Argentine odstranili 23 kilogramov težak tumor, ki ji je v maternici rasel dolgih 18 mesecev. Operacija je trajala približno štiri ure, izvedli pa so jo v bolnišnici blizu Buenos Airesa.

Ko je 54-letna pacientka prispela v bolnišnico, je tehtala 140 kilogramov, ko je odkorakala domov, pa jih je imela le še 105, torej kar 35 manj. Zdravniki pravijo, da je 23-kilogramska tvorba zagotovo največji odstranjeni tumor na svetu doslej. Maligni tumorji, kakršnega je imela Argentinka, namreč običajno tehtajo od 1,8 do 3 kilograme.

V 34 letih svoje kariere še nisem videl ničesar takega,“ pravi vodilni kirurg dr. Oscar Lopez. “V medicinski literaturi je namreč kot ogromen maligni tumor opredeljen že več kot 4 kilograme težak tumor. Ta je bil pa res neverjetno velik, saj je bil skoraj šestkrat težji.“

Tumor je bil težak kot povprečen štiriletni otrok, po besedah Lopeza pa je bila tvorba tako velika, kakor da bi bila ženska noseča in bi v maternici nosila peterčke. “Do sedaj še nisem uspel izmeriti dolžine tumorja, povem pa lahko le, da je v premeru zares ogromen.“

Ženska, doma iz mesta Lomas de Zamora na obrobju Buenos Airesa, je zadnje leto in pol živela z bolečinami v maternici, opazila pa je tudi, da ji v predelu abdomna nekaj rase. Sčasoma so zanjo postala pretežka že vsakdanja opravila, na primer sklanjane in zavezovanje vezalk na čevljih, le s težavo pa je tudi hodila. Nato je obiskala zdravnika, ta pa je ugotovil, da ima v predelu maternice nenavadno veliko tvorbo. Napotili so jo v bolnišnico, kjer jo je čakala štiriurna operacija. Kirurgi so ji najprej zarezali v trebušno steno, nato ločili črevesje od mehurja ter zatem odstranili maternico, jajčnike in tumor. Ženska je po operaciji ostala v bolnišnici še pet dni na opazovanju, sedaj pa je že doma.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587