Vizita.si
Na podlagi slikanja glave so zdravniki sklepali, da ima Rosemary v možganih kot noht velik tumor. A so med operacijo naleteli na veliko presenečenje. Tujek v njeni glavi namreč ni bil tumor, temveč trakulja. (fotografija je simbolična)

Novice

V možganih je imela trakuljo

E.T.
13. 11. 2009 15.36
3

Ko je Rosemary zaradi težav z ravnotežjem in otrplosti leve roke poiskala zdravniško pomoč, so zdravniki sklepali, da ima možganski tumor. A med operacijo se je izkazalo, da tujek v njeni glavi ni tumor, temveč trakulja.

Na podlagi slikanja glave so zdravniki sklepali, da ima Rosemary v možganih kot noht velik tumor. A so med operacijo naleteli na veliko presenečenje. Tujek v njeni glavi namreč ni bil tumor, temveč trakulja. (fotografija je simbolična)
Na podlagi slikanja glave so zdravniki sklepali, da ima Rosemary v možganih kot noht velik tumor. A so med operacijo naleteli na veliko presenečenje. Tujek v njeni glavi namreč ni bil tumor, temveč trakulja. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

''Najprej sem mislila, da imam gripo!''

37-letna Rosemary Alvarez iz Phoenixa pravi, da se je počutila zelo slabotno. Bolele so jo mišice, ves čas je bila utrujena. ''Mislila sem, da imam gripo! Nato pa sem nenadoma začutila otrplost v levi roki,'' se prvih simptomov spominja Rosemary. Ko so jo začele pestiti še težave z ravnotežjem in ko je opazila, da vedno težje požira hrano in slino, se je odpravila k zdavniku. Slikanje glave je pokazalo, da ima v možganih za noht velik tujek. Izkušeni zdravniki so na podlagi slik sklepali, da v Rosemaryjinih možganih raste tumor, ki ga je treba čim prej odstraniti. A med operacijo so naleteli na nenavadno odkritje.

Ličinke trakulj živijo v svinjah in govedu. Če svinjsko oziroma goveje meso ni dovolj pečeno ali kuhano, se ob zaužitju takšnega mesa ličinke prenesejo v človeka.
Ličinke trakulj živijo v svinjah in govedu. Če svinjsko oziroma goveje meso ni dovolj pečeno ali kuhano, se ob zaužitju takšnega mesa ličinke prenesejo v človeka. FOTO: iStockphoto

Tujek v glavi je bila trakulja

Sprva zdravniki niso mogli verjeti svojim očem. V Rosemaryjinih možganih so namreč namesto tumorja našli živo trakuljo, ki je počasi jedla njeno možgansko tkivo. Trakuljo – šlo je za svinjsko trakuljo, imenovano tudi taenia solium – so odstranili in ker v Rosemaryjinih možganih ni naredila večje škode, je bolnica povsem okrevala. A kljub temu, da je 37-letno Američanko novica, da v glavi ni imela rakavega tumorja in da njeno zdravje ni ogroženo, nadvse razveselila, jo je dejstvo, da je imela v glavi črva, ki jo je jedel, vse prej kot prijetna. Predvsem ni in ni mogla doumeti, kako je parazit prišel v njene možgane. ''Rosemary je najverjeteje nekje jedla premalo pečeno svinjino, v kateri so bile ličinke tega parazita,'' pojasnjuje nevrokirurg dr. Peter Nakaji. Ličinke trakulj namreč živijo v svinjah ali govedu in če svinjsko oziroma goveje meso ni dovolj pečeno ali kuhano, se ob zaužitju takšnega mesa ličinke prenesejo v človeka. Pa vendar je nenavadno, da se je trakulja Rosemary zaredila v možganih, kajti po navadi živi v tankem črevesu človeka. Kako so ličinke prišle do možganov, zdravniki ne vedo. Opozarjajo pa, da ima težave s trakuljami vse več ljudi, zato je pomembno, da si pogosto umivamo roke in da je svinjsko ali goveje meso, ki ga jemo, dovolj toplotno obdelano.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587