Vizita.si
Več kot 10 let ni vedela, da trpi zaradi premalo aktivne ščitnice. Toda imela je težave s težo, izpadali so ji lasje, nenehno je bila utrujena.

Novice

V Obalni straži zapeljiva – v resnici bolna

L.E.
23. 05. 2012 11.12
5

V priljubljeni seriji Obalna straža je delovala tako zdravo in močno. V resnici se je borila s hudo boleznijo, ki je zdravniki dolgo niso niti odkrili.

Več kot 10 let ni vedela, da trpi zaradi premalo aktivne ščitnice. Toda imela je težave s težo, izpadali so ji lasje, nenehno je bila utrujena.
Več kot 10 let ni vedela, da trpi zaradi premalo aktivne ščitnice. Toda imela je težave s težo, izpadali so ji lasje, nenehno je bila utrujena.FOTO: Fame

Geno Lee Nolin poznamo kot privlačno reševalko iz priljubljene serije Obalna straža. Na televizijskih zaslonih je vedno delovala tako zdravo in močno; le kdo ji ni kdaj zavidal tudi njenega videza. Toda za kulisami se je borila z zelo hudimi simptomi, ki so ji uničevali življenje. Njeni lasje, ki so delovali tako sijoči, so v resnici postajali vse bolj suhi in lomljivi. Sčasoma so začeli celo izpadati. Ne glede na to, kako zdravo in pravilno se je prehranjevala ter kako pogosto je telovadila, se je njena teža nenehno nepojasnjeno povečevala. Ves čas je bila utrujena, počutila se je depresivno, med snemanji posameznih prizorov je bruhala, včasih se ni spomnila, kaj je govorila pred manj kot minuto. “Simptomi so se začeli kazati po rojstvu mojega prvega otroka, zato smo jih pripisali poporodni depresiji. Toda po drugi strani se je zdelo, da sem se v enem dnevu zredila celo za pet kilogramov. Ves čas sem bila tudi napihnjena. Z vsemi temi simptomi mi je bilo v industriji, v kateri sem, res težko.“ Dodaja, kako se je ničkolikokrat zgodilo, da ji je kdo med snemanjem dejal, da bi res lahko malo več telovadila ali poskusila to in ono dieto. “Toda nič mi ni pomagalo.“

Zdravniki so mislili, da jo muči poporodna depresija.
Zdravniki so mislili, da jo muči poporodna depresija. FOTO: Reuters

Medtem ko se ji je najprej zdelo logično, da ima res poporodno depresijo, pa je sčasoma čedalje bolj čutila, da je nekaj veliko bolj narobe. “Potem ko sem prvič rodila, se je diagnoza zdela pravilna. Toda nato so bili simptomi čedalje hujši, čeprav so bili tudi otroci čedalje starejši. Ni se zdelo logično, da imam še vedno težave s težo, lasmi, depresijo,“ pripoveduje. Gena je namreč v tem času rodila še drugega otroka ter bila noseča s tretjim. Takrat se je pojavil še en simptom: nenadni občutki, da ji srce preveč razbija. Palpitacije so bile tako hude, da so jo morali nekaj mesecev pred porodom sprejeti v bolnišnico. “Dali so mi kopico zdravil, sprejeti me je moral kardiolog. Bilo je zelo strašljivo, sploh, ker sem imela le še nekaj mesecev do poroda,“ se spominja. Nekaj mesecev pozneje so zdravniki ugotovili, kaj je pravi povzročitelj njenih težav: Hashimotova bolezen. Izkazalo se je, da jo, ne da bi vedela, ta bolezen muči že več kot deset let. “Obiskala sem toliko zdravnikov, toda nisem dobila odgovora, zakaj se počutim tako slabo. Ni mi bilo lahko. Ta bolezen pravzaprav pogosto ni prepoznana pravočasno.“ Sedaj s strokovnjakom za bolezni ščitnice dr. Alanom Christiansonom poskuša razširiti zavest o Hashimotovi bolezni. Dr. Christianson poudarja, da obstajajo trije glavni simptomi, ki kažejo na težave s ščitnico: nepojasnjena izguba teže, nepojasnjena izguba las, nepojasnjena nenehna utrujenost. “Seveda lahko ti simptomi kažejo tudi na mnoge druge težave, toda če se pojavijo in jih ne znate pojasniti, je prav, da obiščete zdravnika,“ pravi.

Ščitnica je žleza, ki proizvaja hormone, ki uravnavajo kopico procesov, ki potekajo v telesu. Ko se pojavi Hashimotova bolezen, sam imunski sistem povzroči motnjo v njenem delovanju. Pojavi se hipotireoza oziroma zmanjšano delovanje ščitnice. Bolezen pogosto dolgo ni diagnozirana, saj njeni simptomi najprej niso zelo očitni in jih lahko hitro pripišemo staranju ali stresnemu načinu življenja. Poleg simptomov, ki jih je že opisala Gena, se lahko pojavijo tudi občutljivost na mraz, bledoličnost, suha koža, hripav glas, povišan holesterol, zaprtje, bolečine v mišicah in sklepih, bolj močna menstruacija. “Toliko stvari, ki jih začutimo, je prehodnih. Naša telesa vedno skušajo pozdraviti sama sebe in pri tem so res učinkovita. Toda če začutite, da je nekaj narobe, imate verjetno prav. Četudi vam zdravnik pove, da ste povsem zdravi, se v takšnem primeru morda moti,“ še zaključi dr. Christianson.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587