Vizita.si
Parazita so ji še pravočasno odstranili iz očesa, tako da ji ni pustil nobenih posledic.

Novice

20-letna Indijka v očesu našla črva

E. D.
03. 01. 2011 07.31
6

Ko je 20-letna Indijka Radha v očesu začutila nenavadno bolečino, ki ni in ni minila, se je postavila pred ogledalo in si podrobno pregledala oko. Zdelo se ji je, da se v očesu nekaj premika, zato je odšla na pregled.

Parazita so ji še pravočasno odstranili iz očesa, tako da ji ni pustil nobenih posledic.
Parazita so ji še pravočasno odstranili iz očesa, tako da ji ni pustil nobenih posledic. FOTO: iStockphoto
Radha Devi je obiskala oftalmologa Sanjaja Kumara, ki je dekletovo oko temeljito pregledal in na svoje veliko presenečenje v njenem očesu našel migajočega črva, ki je bil ujet med roženico in šarenico. V strahu, da bi parazit povzročil hujšo okvaro očesa, jo je nemudoma napotil na operacijo, da so ji črva odstranili in ga poslali naprej na analizo, vendar rezultatov še niso dobili.
pregled oči
pregled oči FOTO: iStockphoto

Za zdaj le sklepajo, da gre po vsej verjetnosti za vrsto, ki sicer živi v afriških deželah. Kako je črv prišel v Radhino oko, prav tako še ne vedo zagotovo, možno pa je, da je najprej nekako prišel v njen krvni obtok, se potem s krvjo prenašal po telesu in na koncu pristal v očesu. Pravijo še, da bi lahko Radhi naredil veliko škodo in da je imela srečo, da so ga še pravočasno odkrili in odstranili. Tako je bil črv v očesu le kratek čas in dekletu ni pustil nobenih posledic.

Paraziti v očesu so sicer dokaj redek pojav. Pogosteje kot črve imamo v očesu kakšne druge tujke, na primer manjše mušice ali kakšne majhne trde delce, ki se velikokrat s prostim očesom sploh ne vidijo, temveč nase opozorijo z bolečino, skelenjem, srbenjem, rdečico. A tudi tovrstni tujki so lahko sila neprijetni in celo nevarni, če jih ne odstranimo pravilno in pravočasno. Če tujek ni zapičen v oko, ampak v njem 'prosto plava', in če ne povzroča težav z vidom, ga lahko skušamo odstraniti sami, vendar kar se da nežno in previdno. Pazimo, da so naše roke čiste in sterilne, čeprav je še bolje, da se tujka lotimo kar s kosom nežne in čiste tkanine. Lahko ga skušamo tudi sprati z vodo ali fiziološko raztopino. Sila pomembno je, da očesa, v katerem je tujek, nikoli ne drgnemo, saj lahko to samo še poveča bolečino in rdečico, poleg tega se lahko tujek zapiči v oko. In ravno v primerih, ko je tujek zapičen v oko, je treba po pomoč k zdravniku. Tudi takrat, ko tujek sicer ni zapičen v očesno zrklo, pa se pojavijo huda rdečica, bolečina ali motnje vida, ali pa ko tujka ne morete odstraniti sami, je prav, da se obrnete na zdravnika.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587