Vizita.si
Johnu so uspeli črva iz očesa odstraniti s pomočjo laserskih žarkov. (simbolična fotografija)

Novice

'V oko se mi je naselil črv!'

E. D.
21. 09. 2010 11.41
8

Ko je John opazil, da na levo oko ne vidi tako kot nekoč, ni niti pomislil, da bi lahko bil za to kriv nadležen črv. Ta se mu je namreč naselil v levem očesu in mu počasi, a vztrajno kvaril vid.

Johnu so uspeli črva iz očesa odstraniti s pomočjo laserskih žarkov. (simbolična fotografija)
Johnu so uspeli črva iz očesa odstraniti s pomočjo laserskih žarkov. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
John Matthews ni imel nikoli kakšnih posebnih težav z očmi oziroma vidom. Potem pa je opazil, da na levo oko ne vidi več tako čisto kot nekoč. V vidnem polju njegovega levega očesa sta namreč ves čas bili dve majhni piki, ki nista in nista hoteli izginiti. Zato je John obiskal zdravnika, ki pa kljub testom, ki jih je naredil, ni znal povedati, kaj bi lahko botrovalo njegovim težavam z vidom. Zato ga je napotil naprej, k specialistom oftalmologom. Ti so s pomočjo dodatnih raziskav prišli težavi do dna. In nad njihovo ugotovitvijo je bil John nadvse presenečen. Povedali so mu, da se je v njegovem levem očesu naselil črv!

Da ne bi povzročil še dodatne škode, so se zdravniki odločili, da se ga kar takoj lotijo z laserjem. Johnu so tako v levo oko poslali dva laserska žarka, s katerima so hoteli uničiti črva. Ta pa se je, kot pravi John, uničevalni sili spretno izmikal: ''Videl sem lahko, kaki se žival v mojem očesu premika in se skuša izogniti laserskim žarkom.'' A zdravnikom ga je uspelo unučiti in odstraniti iz Johnovega očesa, John pa še vedno ne ve, kje bi lahko staknil črva. Morda na počitnicah v Mehiki ali pa med pohajkovanjem po bližnjem gozdu, kamor se je s prijatelji odpravil na lov, je še povedal.

vnetje oči
vnetje oči FOTO: iStockphoto

Paraziti v očesu so sicer dokaj redki, pogosteje se ljudje srečujemo s kakšnimi drugimi tujki, kot so na primer manjše mušice ali kakšni majhni trdi delci, ki se velikokrat s prostim očesom sploh ne vidijo, le čutimo jih lahko. A tudi tovrstni tujki so lahko sila neprijetni in celo nevarni, če jih ne odstranimo pravilno in pravočasno. Če tujek ni zapičen v oko, ampak v njem 'prosto plava', in če ne povzroča težav z vidom, ga lahko skušamo nežno in previdno odstraniti sami. Pazimo, da so naše roke čiste in sterilne, čeprav je še bolje, da se tujka lotimo kar s kosom nežne in čiste tkanine. Lahko ga skušamo tudi sprati z vodo ali fiziološko raztopino. Pomembno je, da očesa, v katerem je tujek, nikoli ne drgnemo, saj lahko to samo še poveča bolečino in rdečico, poleg tega se lahko zaradi mencanja tujek zapiči v oko. In ravno v primerih, ko je tujek zapičen v oko, je treba po pomoč k zdravniku. Tudi takrat, ko tujek sicer ni zapičen v očesno zrklo, pa se pojavijo huda rdečica, bolečina ali motnje vida ali pa ko tujka ne morete odstraniti sami, je prav, da se obrnete na zdravika.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587