Vizita.si
Britanski znanstveniki so izumili test, s katerim boste v petih minutah lahko odkrili, ali nekdo uživa prepovedano drogo ali ne.

Novice

V petih minutah ugotovite, ali vaš otrok uživa kokain

K.B.
22. 09. 2010 09.53
12

Britanski znanstveniki so razvili poceni in hiter test, ki staršem omogoča, da preverijo, ali njihovi otroci uživajo kokain ali marihuano. Test zazna že majhne količine zaužite droge.

Britanski znanstveniki so izumili test, s katerim boste v petih minutah lahko odkrili, ali nekdo uživa prepovedano drogo ali ne.
Britanski znanstveniki so izumili test, s katerim boste v petih minutah lahko odkrili, ali nekdo uživa prepovedano drogo ali ne.FOTO: iStockphoto

Tehnologija napreduje in načini nadzora so vse večji in naprednejši. Že v nekaj letih bodo tako lahko starši, ki sumijo, da njihov otrok uživa kokain ali marihuano, svoj sum potrdili ali ovrgli s testom, ki je preprost kot nosečniški test. ''Zaskrbljeni starši bodo v petih minutah lahko preverili, ali njihovi otroci uživajo drogo,'' je povedal Kevin Auton, direktor podjetja, ki je izumilo test. Test namreč deluje tako, da vzamemo vzorec sline iz ust in ga nato namestimo v aparat. Ta nato v petih minutah pokaže, ali je v slini prepovedana droga ali ne. Ali je to sploh primeren način vzgoje in nadzora nad otroki, presodite sami, bo pa test zagotovo prišel prav policistom, ki bodo z njim lahko učinkovito nadzorovali voznike, ki vozijo pod vplivom drog. ''Postopki, da trenutno policisti ugotovijo, ali je voznik pod vplivom droge, so počasni in zapleteni, zato so pogosto neučinkoviti. S tem testom pa bi policist le v petih minutah ugotovil, ali voznik vozi pod vplivom droge, seveda pa bi sum nato moral potrditi še krvni test,'' je dodal Kevin Auton.

Prisotnost drog med udeleženci v cestnem prometu je namreč tudi v Sloveniji iz leta v leto večja. Težava pa je v tem, da se uživalci prepovedanih drog največkrat ne odzovejo dovolj hitro, imajo moteno koncentracijo, moteno oceno časa in razdalje pri prehitevanju, omejeno gibljivost oči in prepozno zavirajo. Poleg tega so bolj pripravljeni tvegati pri prehitevanju in so bolj agresivni do preostalih udeležencev prometa. Nevarnost pa predstavljajo tudi vsi tisti, ki prenehajo jemati prepovedane droge zaradi abstinenčnih težav. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587