Vizita.si
Gazirane pijače niso najbolj zdrave.

Novice

V polovici gaziranih pijač našli fekalije

Alenka Mirt Iskra
08. 01. 2010 09.11
8

V Združenih državah so testirali gazirane pijače in ugotovili, da kar polovica vsebuje bakterije, ki so v fekalijah (v blatu). Kar 11 odstotkov pijač pa je vsebovalo bakerijo Escherichiju coli, ki najpogosteje povzroča drisko.

Gazirane pijače niso najbolj zdrave.
Gazirane pijače niso najbolj zdrave.FOTO: iStockphoto
Mikrobiologi z ameriške univerze Hollins so pri 48 odstotkih testiranih vzorcev gaziranih pijač ugotovili, da vsebujejo koliformne bakterije, ki se sicer nahajajo v blatu. Poleg tega je študija pokazala, da je večina bakterij iz pijač vsebovala bakterije, odporne na antibiotike.

V našem prebavnem traktu je več kot petsto vrst bakterij – nekatere so dobre za zdravje, nekatere pa slabe. Dobrodejni mikrobi so potrebni za presnavljanje ogljikovih hidratov, nastajanje aminokislin, nastajanje vitamina K in predelavo raznih hranilnih snovi.

Ekipa univerze Hollins je testirala 90 pijač iz tridesetih aparatov za gazirane pijače, svoje rezultate pa so objavili v International Journal of Food Microbiology.

"Koliformne bakterije so odkrili v 48 odstotkih pijač, 20 odstotkov jih je imelo več različnih organizmov, več kot 11 odstotkov vseh pijač pa je vsebovalo bakterijo Escherichia coli [E. coli].”

Izsledke testiranja bodo zdaj v roke dobili inšpektorji za zdravstvo, kaj in kako bodo ukrepali, pa ni znano. Prečiščen sladkor je najslabši za zobe, saj jih bakterije v ustih hitro in voljno prebavijo. Prav tako gazirane pijače slabo vplivajo na prebavo, zato jih strokovnjaki odsvetujejo, predvsem pri otrocih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587