Vizita.si
Motenj hranjenja ne smemo ignorirati. Potrebno je obiskati zdravnika.

Novice

V resničnostnem šovu življenje anoreksičnih?!

L.E.
07. 12. 2011 07.59
1

Resničnostni šovi so priljubljena oblika televizijske zabave, toda morda so se v Združenem kraljestvu vseeno spustili malo predaleč. Želimo gledati življenje anoreksičnih?

Motenj hranjenja ne smemo ignorirati. Potrebno je obiskati zdravnika.
Motenj hranjenja ne smemo ignorirati. Potrebno je obiskati zdravnika. FOTO: iStockphoto

Skrivnosti stradanja je naslov resničnostnega šova, ki naj bi spremljal, kako anoreksija vpliva na življenje obolelih. Cilj ustvarjalcev naj bi bil javnost poučiti (no, verjetno pa tudi zabavati). Voditeljica je Tracey Gold, igralka, ki se je v osemdesetih tudi sama precej javno borila z motnjami hranjenja.

Resničnosti šov spremlja življenje desetih žensk, ki so stare od 19 do 43 let. Čeprav jim sama oddaja poskuša pomagati, pa je hitro pridobila kopico kritikov. Vodja britanske zveze društev, ki se borijo proti motnjam hranjenja, Lynn S. Grefe je dejala naslednje: "Ljudi, ki so bolni, ne bi smeli snemati." Verjame tudi, da terapije, ki so jim ponujene, pogosto niso povsem primerne. "Ljudje, ki jih nekdo snema, bodo za povrh med svetovanjem zelo težko popolnoma iskreni."

Carolyn Costin, lastnica klinike, ki zdravi motnje hranjenja, razume njene pomisleke. Udeleženke resničnostnega šova se zdravijo tudi pri njih, vendar Costinova priznava, da so njeni terapevti zaradi snemanja še vedno skeptični ter zato toliko bolj previdni. Vendar pa so snemanje dovolili, saj so s sodelavci čutili, da se je zaradi priljubljenosti resničnostne televizije, slej ko prej moralo zgoditi tudi kaj takega. "Upamo, da bo oddaja storila to, kar si želimo, da bi. Da bo pokazala, da so v igri pomembne psihološke težave, ne pa nekaj deklet, ki so se lotile hujšanja, ter da se je mogoče pozdraviti."

Motnje hranjenja
Motnje hranjenja FOTO: iStockphoto

Mnoge pa ne moti samo tema resničnostnega šova. Voditeljica Tracey Gold je nedavno dejala, da posnetega ni lahko gledati, vendar pa pokaže, kaj se ljudem z motnjami hranjenja resnično dogaja. Kritike pa je zmotilo, da je petkova premiera prikazala celo, kako je ena izmed udeleženk sama pri sebi izzvala slabost. Presenečena je tudi Costinova, ki je dejala, da jim je voditeljica zagotovila, da takšnih scen iz spoštovanja do bolnic ne želi prikazovati, zato so terapevti precej razburjeni. Po drugi strani pa je pozitivno, da televizija pokaže manj glamurozno stran pretiranega hujšanja. Dekleta, ki nastopajo v resničnostnem šovu, niso prikazana kot privlačna ali uspešna: so pretirano suha in bleda, njihovo življenje pa je osamljeno in vse drugo kot prijetno.

Z motnjami hranjenja se je treba čim prej soočiti in se z njimi spopasti. Ne gre le za preprosto hujšanje. Več o tem je spregovorila mag. Dragica Marta Sternad.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587