Čeprav nizko raven arzena lahko najdemo v večini hrane in vode, so znanstveniki po zadnji raziskavi zaskrbljeni, saj menijo, da je ta strup v riževih izdelkih zastopan v preveliki količini.
Britanska televizija Channel 4 je v sodelovanju z globalno organizacijo Global Food Security na univerzi Queen's University v Belfastu testirala 81 različnih riževih izdelkov in odkrili so, da je kar 58 odstotkov proizvodov vsebovalo prekomerno količino arzena glede na mejo, ki jo priporoča Evropska unija. Za enkrat gre še za priporočila, a naslednje leto naj bi ta meja bila določena z zakonodajo.
Čeprav obstajajo strogo določene mejne vrednosti dovoljene ravni arzena v vodi, pa trenutno še določene najvišje vrednosti arzena na področju hrane, zaradi česar so nekateri znanstveniki zaskrbljeni nad tem, kakšen bi lahko bil dolgoročni vpliv arzena v hrani. Predlagana nova priporočila evropske unije bodo količino arzena v hrani omejila na 200 ppb (delov arzena na milijardo) za odrasle in samo 100 delov na milijardo arzena za otroke in dojenčke.
Profesor bioloških znanosti Andrew Meharg iz Quenn's University Belfast pravi, da so meje, ki jih je postavila Evropska unija, še vedno previsoke in bi jih morali – vsaj, ko gre za otroško hrano – še znižati. Čeprav izpostavljenost majhni količini arzena ni škodljiva, pa lahko dolgoročno izpostavljanje visokim vrednostim arzena vodi do raka ali bolezni srca.
''Meje so trenutno postavljene tako, da ne ovirajo trgovine z rižem, namesto, da bi bile postavljene tako, da bi bilo na prvem mestu zdravje ljudi,'' je povedal za britanski Mail Online.
Strokovnjaki so odkrili, da so se pojavljale tudi razlike glede na tip riža. Priljubljeni britanski organski riž je vseboval 323 ppb arzena (priporočena meja 200 ppb), medtem ko je organski polnozrnati riž za otroke vseboval 268 ppb arzena (priporočena meja 100 ppb). Italijanski rjavi riž je na primer vseboval 160ppb arzena, rdeči francoski riž 310 ppb arzena, basmati indijski riž pa le 40 ppb arzena.
Na problem arzena v rižu in rižnih proizvodih so strokovnjaki opozarjali že prej. Težava je namreč v tem, da se riž lažje kot druga živila kontaminira z arzenom, ker raste na poplavljenih tleh. Sicer pa je riž priljubljeno živilo, ker je okusen, hkrati pa bogat z vitamini, vlakninami in beljakovinami.
Sicer pa smo ljudje arzenu izpostavljeni preko vode, zraka in hrane, a če gre za majhne količine, ta ne predstavlja nevarnosti za zdravje.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV