Rezultati ameriške študije, s katero so raziskovalci ugotavljali vsebnost soli v nekaterih že vnaprej pripravljenih solatah, ki jih prodajajo v ameriških trgovinah, je pokazala, da je od 270 solat vsaka deseta močno preslana. Ena na deset v študijo zajetih solat naj bi vsebovala celo več soli kot hamburger. Rekorderka v količini soli je bila solata iz rakcev in testenin, ki je vsebovala kar 3,51 grama soli. Le šest od 271 solat pa naj bi vsebovalo zelo malo soli, namreč le 0,5 grama na 34,5 grama solate. To je zaskrbljujoče, opozarjajo tamkajšnje zdravstvene oblasti, kajti marsikdo si namesto konkretnega, mastnega kosila privošči le že pripravljeno solato v prepričanju, da je to manj redilno in predvsem bolj zdravo. Če pa je solata močno preslana, pa vsekakor ne doprinese k boljšemu počutju. ''Mnoge ženske, ki jedo te solate, so namesto tega, da bi bile čile in zdrave, napihnjene oziroma zatekle, saj jim zaradi prevelike količine soli voda zastaja v telesu,'' je povedala Katharine Jenner, ki je sodelovala v analizah. ''Poleg tega lahko preveč soli tudi dolgoročno gledano prinese številne zdravstvene težave, kot so previsok krvni tlak, težave s srcem in ožiljem, celo osteoporozo.''
Za primerjavo: odraslemu človeku zadostuje že slab gram in pol soli dnevno, za otroke pa je ta vrednost še nižja. Sicer pa tista zgornja meja za zdravje še varne dnevno zaužite količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), znaša pet gramov soli za odrasle in tri grame za otroke. Malčkom, mlajšim od enega leta, pa v hrano naj ne bi dodajali niti soli niti sladkorja.
A tudi pri nas tako mladostniki kot odrasli zaužijejo prevelike količine soli. Študija, ki so jo pred petimi leti opravili na Pediatrični kliniki v Ljubljani in ki je zajela 2581 mladostnikov, je pokazala, da zaužijejo v povprečju 10,4 grama soli na dan. Dečki je zaužijejo 11,5 grama dnevno, dekleta pa 9,4 grame. Nacionalna študija, ki jo je leta 2008 opravil CINDI in v katero so vključili odrasle, stare med 25 in 65 let, pa je pokazala, da v povprečju dnevno zaužijejo kar 12,6 grama soli.
Če se hočete izogniti preveč slani hrani, potem namesto vnaprej pripravljenih industrijskih živil izbirajte sveža, sezonska živila. Soli ne uporabljajte kot začimbe, temveč hrano začinite z raznovrstnimi svežimi ali sušenimi začimbami ter dišavnicami. Za zagotovitev zadostne količine joda in omega 3 maščobnih kislin pa redno jejte ribe, ki naj bodo naravno pečene ali kuhane, nikakor pa ne cvrte.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV