Vizita.si
Jamie so v tumor na srcu vbrizgali medicinsko lepilo in jo rešili.

Novice

V srce so ji vbrizgali lepilo!

E. D.
20. 04. 2011 07.33
0

Ko so zdravniki odkrili, da ima Jamie na srcu ogromen tumor, ki se je začel razraščati celo zunaj srca, ji niso mogli pomagati ne tako, da bi tvorbo operativno odstranili, ne s presaditvijo srca. Ko so že mislili, da ni nobenega upanja več, se je eden od njih spomnil na nenavadno rešitev – lepilo, s katerim bi tumor preprosto zalepili.

Jamie so v tumor na srcu vbrizgali medicinsko lepilo in jo rešili.
Jamie so v tumor na srcu vbrizgali medicinsko lepilo in jo rešili. FOTO: Facebook

Da se ji na srcu razrašča tumor v velikosti žogice za golf, je Američanka Jamie Arliss, sicer po poklicu medicinska sestra, izvedela povsem naključno. V bolnišnici, v kateri je delala, so imeli izobraževanje, kako ravnati z novo napravo za merjenje EKG-ja, in ker je bilo treba merjenje demonstrirati, se je javila za prostovoljko. Naprava je takoj zaznala nepravilnosti na srcu in zdravniki so Jamie poslali na dodatne preiskave, ki so pokazale, da ima na srcu ogromen tumor, ki se je začel razraščati celo zunaj srca. Povedali so ji še, da se je s tumorjem verjetno rodila in da se je počasi, a vztrajno polnil skozi vsa ta leta. ''Ko so mi diagnosticirali tumor, sem bila tako prestrašena. Povedali so mi, da je zelo redek, in mislila sem, da bom umrla ter da bo moja hči odraščala brez mame,'' se spominja Jamie. ''Tiste dni sem bila sicer precej utrujena in težko sem dihala, a veliko sem delala in mislila sem, da je to krivo za težave.''

Zdravniki so poskušali tumor na Jamiejinem srcu operativno odstraniti, a so kmalu ugotovili, da je tumor prevelik in preveč razraščen, da bi ga preprosto izrezali iz srca. Tudi novo srce oziroma presaditev ni bila rešitev, kajti na organ bi morala predolgo čakati, toliko časa Jamie ni imela. ''Takšen tip tumorja na srcu je zelo redek in težko ga je diagnosticirati. Pacienti, ki so ga imeli, so umrli,'' je povedal kardiolog dr. Christopher Cave iz Univerzitetnega medicinskega centra v Rochesterju, ki pa je nenadoma dobil neverjetno zamisel. Za tem, ko je enega od kolegov videl, da pri operaciji možganov uporablja medicinsko lepilo – z njim je lepil žile v možganih – je pomislil, da bi lahko enako medicinsko lepilo uporabil tudi pri Jamie. ''Videl sem to superlepilo in se začel spraševati, ali bi morda lahko z njim napolnil tumor in s tem preprečil njegovo rast. Govoril sem tudi s kolegi nevrokirurgi, ki so sicer nekoliko oklevali, kajti kaj takšnega na srcu ni še nihče poskusil izvesti. A na koncu smo se vseeno odločili, da je vredno poskusiti,'' je še pojasnil dr. Cave.

Tumorja ni bilo mogoče operativno odstraniti, pa tudi na novo srce ni bilo časa čakati.
Tumorja ni bilo mogoče operativno odstraniti, pa tudi na novo srce ni bilo časa čakati.FOTO: iStockphoto

Čeprav takšen poseg ni bil še nikoli izveden in čeprav je Jamie vedela, da s seboj prinaša veliko tveganje in da morda sploh ne bo delovalo, se je odločila, da v nenavaden poseg privoli, kajti to je bila njena edina možnost. Spretni kirurgi so tako v tumor vbrizgali kar štiri tube lepila – pri možganski operaciji, ki jo je videl dr. Cave, so porabili le pol ene tube – in na njihovo veliko olajšanje je superlepilo naredilo svoje. ''Že prej smo poskušali prekiniti dovode krvi v tumor, a je tvorba vedno našla nove vire krvi in še naprej rasla. Tolikšna količina lepila pa je končno začela delovati. Tumor je res nehal rasti in je zdaj končno neaktiven,'' je pojasnil dr. Cave. Jamie je presrečna, da ji je nenavaden ukrep dal še eno možnost in da bo lahko še naprej živela povsem običajno življenje. ''Tako vesela sem, da je uspelo. Svojo usodo sem dala v roke zdravnikov, kajti vedela sem, da je to moja edina možnost. Zdaj sem se lahko že vrnila v službo in počutim se res odlično. In svojo hči bom lahko videla odraščati!'' je navdušeno povedala Jamie.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 574