Vizita.si
image (28)

Novice

V tej idilični ulici si ne želite živeti ...

L.E.
21. 02. 2012 13.36
6

Pet otrok, ki so bili spočeti, medtem ko so njihove matere živele v isti ulici angleškega mesteca Northfleet, se je rodilo z isto, sicer zelo redko genetsko okvaro. Sedaj se prebivalci prestrašeno sprašujejo, kaj bi to lahko povzročilo.

Northfleet je majhno in zaspano angleško mestece v jugovzhodni pokrajini Kent. Je kraj, v katerem se zagotovo počutite varni. Toda to ne velja za prebivalce ene ulice, ki jo je zajela panika. Kar pet otrok, ki so bili spočeti, medtem ko so njihove matere stanovale v tej ulici, se je rodilo s popolnoma isto genetsko okvaro, ki je sicer pravzaprav zelo redka. Vse je prizadela gastroshiza, deformacija trebušne stene, zaradi katere črevesje visi izven trebušne votline. Otroci so se rodili v zadnjih dvanajstih letih, neverjetno naključje pa so družine odkrile med pogovori s sosedi, prijatelji, sorodniki in sodelavci. Sedaj zahtevajo, da država primer razišče in odkrije, zakaj se je to zgodilo.

35-letna Sonia Dalton pravi, da so njeni danes triletni hčeri Mikki diagnozo postavili še, ko je bila v trebuhu, in sicer v 21. tednu nosečnosti. Potem ko se je rodila, je pet tednov preživela na intenzivni negi, medtem ko so se morali kirurgi truditi, da so na svoje mesto postavili črevesje, slepič, jajčnike in jajcevode. Tudi sedaj mora vsakodnevno jemati zdravila ter se za povrh vsakih šest mesecev zglasiti na pregledu v bolnišnici. “Ko sem zdravnikom povedala, da so bili v isti ulici še štirje primeri, so bili resnično presenečeni. Mislim, da imamo pravico zahtevati odgovore.“

39-letna Juliet Green je prav tako živela v isti ulici, ko so zdravniki diagnozo postavili njeni tedaj še nerojeni hčerki Courtney, ki ima danes deset let. V svojem kratkem življenju je zaradi svoje okvare že prestala več operacij, dvakrat letno za povrh prejme transfuzijo krvi, saj je njen primer gastroshize res hud. “Zdi se mi zelo čudno, da se je kaj takega pripetilo toliko ljudem, ki živijo v isti ulici,“ pravi njena mati. “Zaenkrat nam še nihče ni razložil, zakaj je tako. Ničesar ne vemo.“

Ista diagnoza je bila postavljena tudi tedaj še nerojenemu otroku njene starejše hčere, 21-letne Natalie Margetson. “Nekega dne me je objokana poklicala po telefonu in najprej sem pomislila, da je imela splav,“ pripoveduje. “Takrat sem začela poizvedovati, ali je imelo več otrok podobne težave in kaj sploh lahko naredimo, da bi to nekako preprečili.“ Natalie je bila noseča v približno istem času kot Sonia Dalton, zato je bila povsem šokirana, ko je ugotovila, da sta bila oba otroka rojena s tako redko genetsko okvaro.

Od takrat sta bila v ulici v dveh različnih družinah rojena še dva otroka z gastroshizo. 38-letna Stella Coffee pripoveduje, kako je po diagnozi to zaupala sosedi, ki ji je dejala, da je pravzaprav že peta v njihovi ulici, ki se ji je zgodilo isto. “Izkušnja je res travmatična, saj si nihče ne želi, da bi njegov otrok trpel.“ Skupina mamic je začela iskati odgovore ter ugotovila, da je bil pred dvanajstimi leti s to okvaro rojen še en otrok, vendar v sosednji ulici. Njihova bolnišnica jim je predlagala, da primere prijavijo ministrstvu za zdravje, ki bi moralo sprožiti preiskavo. Matere podpira tudi član parlamenta Adam Holloway, ki opozarja, da že obstajajo raziskave, ki so pokazale, da lahko težave s črevesjem povzroči bližina pesticidov.

Gastroshiza sicer prizadene enega otroka na 10 tisoč rojstev, zato je toliko primerov v eni ulici res nekaj nenavadnega. Deformacijo je sicer mogoče še med nosečnostjo odkriti z ultrazvokom. Otroci morajo nato po rojstvu prestati več zelo zahtevnih operacij, mogoči so tudi različni zapleti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587