Vizita.si
Na UKCL so prvič v Sloveniji istočasno presadili srce in ledvico.

Novice

V UKCL prvič sočasno presadili srce in ledvico!

Ni.J.
24. 05. 2010 16.40
0

Kombinirana presaditev srca in ledvic je izjemno redek in zahteven poseg, zato jih letno v svetu opravijo samo od 12 do 15. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so letos tovrstno operacijo izvedli prvič.

Na UKCL so prvič v Sloveniji istočasno presadili srce in ledvico.
Na UKCL so prvič v Sloveniji istočasno presadili srce in ledvico.FOTO: Klinični center Ljubljana

Zdravniki UKC Ljubljana so v začetku marca prvič v Sloveniji bolniku sočasno presadili srce in ledvico. “Gre za dosežek, s katerim se lahko pohvalijo le redke institucije v svetu, doslej pa tega ni naredila še nobena zdravstvena institucija v Sloveniji,“ je danes povedal mag. Simon Vrhunec, generalni direktor UKCL in opozoril, da bodo v prihodnje takšni uspehi težko dosegljivi, predvsem zaradi zniževanja sredstev za terciar.

52-letni Stanko Škrinjar je na presaditev čakal kar devet mesecev. Kombinirano presaditev je nujno potreboval zaradi napredovalega srčnega popuščanja in končne ledvične odpovedi zaradi policistične bolezni ledvic, zaradi česar je bil na hemodializi. 10-urni operativni poseg, ki so ga izvedli 4. marca, je potekal brez zapletov, po operaciji pa je sledilo obdobje uvajanja zdravil za zaviranje imunskega odziva in rehabilitacije. “O tehničnih podatkih sam ne morem govoriti, lahko pa povem, da je moje počutje odlično,“ je dejal g. Škrinjar na današnji novinarski konferenci o prvi tovrstni operaciji pri nas.

Zavrnitev organov je pri tovrstnih presaditvah zelo malo, saj morata biti organa vzeta iz istega darovalca.
Zavrnitev organov je pri tovrstnih presaditvah zelo malo, saj morata biti organa vzeta iz istega darovalca. FOTO: iStockphoto

G. Škrinjar je bolnišnico zapustil po približno dveh mesecih, s skoraj normalno ledvično funkcijo in brez znakov srčnega popuščanja. Doc. dr. Miran Šebeštjen je še povedal, da se bolnik lahko danes giblje brez kakršnih koli težav in to brez omejitev, saj razen jemanja zdravil ne potrebuje drugega zdravljenja.

Pri bolnikih z napredovanim srčnim popuščanjem, pri katerih je bila edina terapevtska možnost presaditev srca, je bila ta odsvetovana, če je bolnik pri tem imel tudi napredovano ledvično bolezen, kakor g. Škrinjar, enako pa je veljalo tudi za bolnike z napredovalim ledvičnim popuščanjem. No, v zadnjih 15 do 20 letih pa za take bolnike novo upanje predstavlja kombinirana presaditev srca in ledvic, pri čemer morata biti oba organa last istega darovalca. Tako namreč dosežejo, da je zavrnitev organov zelo malo.

Poseg je kirurško in logistično bistveno zahtevnejši od običajne presaditve srca, še posebej, če je velika oddaljenost med bolnišnico, kjer se odvzem opravi, in bolnišnico, kjer se organi presadijo, kar se je zgodilo tudi v našem primeru,“ je povedal kardiovaskularni kirurg mag. Ivan Kneževič dr. med. “Zaradi časovne omejitve pri presaditvi srca se najprej odvzame, transportira in presadi srce, nato pa se znotraj nekaj ur presadijo še ledvica istega dajalca.“ Takšna operacija pa ima za pacienta številne prednosti, saj zahteva samo en poseg, prav tako pa je potrebna le enkratna imunosupresivna terapija.

Koordinator transplantacijske dejavnosti v UKCL dr. Valentin Sojar, dr. med., pa je še poudaril, da so doseženi uspehi rezultat izjemnega dela vseh zdravstvenih ekip, ki so bile pripravljene priskočiti na pomoč praktično zunaj rednega delovnega časa in v nočnih urah, saj je zelo pomembno, da preteče čim manj časa, da se organ presadi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587