Vizita.si
Dr. Stankovič in dr. Geršak med delom.

Novice

V UKCL prvi uporabili robota za posege na femoralnem žilju

UKCL/N.J.
08. 11. 2010 15.31
1

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so prvič na svetu uporabili žilnega robota za posege na femoralnem žilju. Posege so opravili na 20 žilah pri več pacientih, vsi posegi pa so bili uspešni.

Dr. Stankovič in dr. Geršak med delom.
Dr. Stankovič in dr. Geršak med delom.FOTO: UKCL

Na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike, Inštitutu za radiologijo in Kliničnem oddelku za žilne bolezni Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so v septembru prvič na svetu uporabili žilnega robota za posege na femoralnem žilju.

Robot, ki so ga posebej za to pripeljali iz ZDA, je prvi v razvoju robotske tehnologije za potrebe žilne kirurgije, in se pridružuje drugima dvema, ki se uporabljata v elektrofiziologiji in kirurgiji na sploh.

V ožji ekipi so poleg prof. dr. Boruta Geršaka, ki je bil vodja raziskave in dr. Milenka Stankoviča sodelovali še dr. Jean Bismuth in prof. Alana Lumsden, prof. dr. Aleš Blinc, dr. Vinko Boc, dr. Juš Kšela in dr. Boris Robič, številni anesteziologi, inštrumentarji, radiološki inženirji ter anesteziološki tehniki, z ameriške strani, ki razvija robote, pa so bili prisotni številni inženirji in oba ustanovitelja, Fred Moll in Dan Wallace.

Prof. dr. Borut Geršak, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja je povedal: “Gre za 'pravega' robota, torej napravo, ki ne posnema zgolj roke kirurgov, ampak zdravnik z njim upravlja preko vmesnikov, ki nimajo nobene podobnosti s kirurškimi ali drugimi inštrumenti. To je mogoče opraviti daleč stran od bolnika, lahko v drugi sobi, ali še dlje. Ker se pri omenjenih posegih uporablja tudi rentgenska naprava, je ta oddaljenost pomembna, saj zdravstveni delavci niso izpostavljeni rentgenskemu sevanju.“

Robot omogoča hitrejše in bolj natančno vodenje katetrov in vodilnih žic po telesu, z njim je mogoče voditi katetre tudi v najbolj zvijugane predele, oziroma v predele, ki so s klasično tehniko težko dostopni, ali pa zahtevajo veliko časa, da se do njih pristopi. V povezavi z robotom so bili tudi prvič na svetu uporabljeni specialni katetri in vodila, katerih posebnost je, da jih lahko zdravnik oziroma robot krivi na željo, jih obrača, sprošča in na ta način hitreje in enostavneje prodira preko anatomsko težko ali težje dostopnih predelov.

Posege, ki jih je odobrila Republiška etična komisija, so opravili na 20 žilah pri več pacientih, vsi posegi so bili uspešni. Poglaviten namen, ki si ga je zastavila ekipa, ki je pri tem sodelovala, to je varnost sistema, je bil s tem dosežen. Pri posegih je sodelovalo veliko ljudi, tako domačih kot tujih strokovnjakov, ki so preživeli v Sloveniji 14 dni.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587